De maine intra in vigoare noi reglementari in domeniul circulatiei rutiere. Sunt actualizate reglementari privind obtinerea permisului de conducere si alte cateva reglementari referitoare la mopedisti, biciclisti si soferii de camioane si masini utilitare. Hotararea de guvern care sti-puleaza aceste modificari a fost publicata in Monitorul Oficial in 24 iulie 2013 si intra in vigoare la 15 zile de la publicare, adica de maine. Posesorii de permise categoria B si BE vor avea dreptul sa conduca tractoare rutiere cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 de kilograme, la care pot atasa o remorca cu masa maxima autorizata mai mica de 750 de kilograme – posesorii de permis categoria B – si remorca cu masa maxima autorizata mai mica de 3.500 de kilograme – posesorii de permis categoria BE. Posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria C poate conduce un vehicul din categoria Tr (tractoare) cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 de kilograme, cu o remorca atasata a carei greutate sa nu depaseasca 750 de kilograme. Posesorul permisului de conducere ca-tegoria CE poate conduce un tractor cu masa maxima admisa mai mare de 3.500 de kilograme, la care poate atasa o remorca cu o greutate mai mica decat a tractorului. Pana acum, legea spunea ca doar posesorii de permise din ca-tegoriile B, C si CE au dreptul sa conduca tractoare rutiere, fara alte specificatii in plus.
Instructorii independenti nu vor mai putea sa dea ore decat in cadrul scolilor de soferi
Din 8 august, doar scolile de soferi vor putea pregati practic elevii in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoriile A, B, BE, si subcategoriile A1 si B1, nu si instructorii auto autorizati. Am cerut parearea unui instructor auto care lucreaza ca si independent si acesta a opinat ca noile masuri favorizeaza scolile mari de soferi, care dispun de zeci sau sute de masini, si ii defavorizeaza pe toti cei care au lucrat pe activitate independenta. „De cativa ani am fost amenintati in fiecare vara cu aceasta modificare a legii. Noi am oferit ca si independenti servicii personalizate clientilor, in sensul ca ne-am inteles cu acestia, au platit in rate, cum au putut. De acum inainte nu va mai fi asa. E o masura care ne afecteaza foarte mult. Daca noi avem inscrisa o activitate pe firma, independenta, de ce sa n-o putem practica? Interesant este ca tot in peri-oada de vara, cand parlamentarii sunt in vacanta, si noi nu am avea cui sa ne adresam protestele, am fost amenintati cu aceasta hotarare, care acum va fi pusa in practica. Cred ca sunt interese politice foarte mari si nu va trece mult timp pana cand scolile mici de soferi vor fi preluate de cele mari, care vor dicta preturile pe piata”, spune instructorul auto din Zalau, care lucreaza in aceasta activitate de peste 20 de ani.
Cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului in vederea obtinerii permisului este valabil un an de la absolvire. Acest lucru este precizat in articolul 36 din dispozitiile care vor intra in vigoare in 8 august.