Cea de-a doua editie a Zilelor comunei Treznea are loc duminica. „Este o intalnire a fiilor satului, pentru care organizam duminica un spectacol de muzica populara”, a declarat pentru Graiul Salajului viceprimarul comunei Treznea, Nicolae Criste. La fel ca si anul trecut, la prima editie a Zilelor comunei, in centrul satului se va amplasa o scena pe care vor evolua interpreti indragiti de muzica populara. Treznenii vor avea ocazia sa-i asculte pe Ghita Munteanu, Valeria Codorean si Traian Ilea, pe Vasile Coca, dar si pe fratii Ion Dordoi si Felix Galan. Nu vor lipsi cele mai bune ansambluri salajene, Mesesul si Porolissum. Iar un moment special va fi sustinut de trupa Andrada, care activeaza in cadrul scolii din localitate. Concertul de muzica populara incepe de la ora 14,00, cand treznenii sunt asteptati cu tarabe cu mici si bere.
De la Fantana Dracului la Treznea
Sub denumirea maghiara de Ewrdegkuth, satul Treznea este atestat inca din anul 1440. Insa sub o denumire asemanatoare cu cea de azi este pomenit abia in 1733. Potrivit lui Gheorghe Chende-Roman, numele satului provine de la o fantana care era cunoscuta ca Fantana Dracului – Ewrdegkuth. Potrivit traditiei orale, langa o fantana era o casa care a fost lovita de traznet si a ars pana in temelii. Aceasta intamplare a dus si la atribuirea numelui actual – Treznea. In „Schita monografica a Salagiului” publicata in 1908 scrie: „Are 260 fumuri, cu 1287 suflete gr. or. si 25 gr. cat. Scoala confesionala gr. or. are invatator cvalificat cu salar de 600 cor. Copii obligati la scoala sunt 62, iar la cea de repetitiune 22. Alegatori abia sunt 20 dintre cari 12 stiu ceti si scrie romaneste, iar 5 si ungureste”.
Regal de muzica populara duminica la Treznea
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...