Alineatul (2) al articolului (2) din Constitutie spune ca "nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”, text pe care ”cei aflati la putere ar vrea sa îl faca uitat”, remarca presedintele tarii.
rn
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ieri, joi 4 aprilie, doua teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes national si urmeaza sa fie puse în discutie la referendumul din 26 mai. Una este interzicerea ordonantelor de urgenta al guvernului în domeniul infractiunilor si a doua este interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie.
rn
Aceste doua teme vor fi supuse consultarii publice, iar cetatenii vor decide daca vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie sa li se stearga efectele condamnarilor si daca vor ca guvernul sa adopte ordonante de urgenta în domenii sensibile pentru organizarea sistemului judiciar, potrivit anuntului facut ieri de presedintele Klaus Iohannis.
"Da, toleranta zero fata de fenomenul coruptiei prin interzicerea amnistierii si gratierii reprezinta calea cea mai corecta pentru continuarea luptei împotriva coruptiei, dar e si o garantie pentru asigurarea integritatii în functii publice (…)
Societatea traieste cu teama când e anuntata sedinta de Guvern, a carei ordinea de zi reala nu se cunoaste. OUG pot fi atacate la CCR numai de catre Avocatul Poporului. E momentul ca cetatenii sa decida daca nu si alte autoritati trebuie sa aiba dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonante",a mai spus Iohannis.
Ca argument, presedintele a amintit ieri de alineatul (2) al articolului (2) din Constitutia României, care spune ca "nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”, text pe care ”cei aflati la putere ar vrea sa îl faca uitat”, a remarcat Klaus Iohannis.
rn
PSD-istii risca viitorul tarii numai pentru a-si albi
dosarele penale, spune presedintele Iohannis
rn
”Pesedistii au atât de multe probleme penale încât se pare ca sunt dispusi sa riste chiar stabilitatea si viitorul României numai pentru a-si albi dosarele. N-ar fi de mirare ca mâine-poimâine sa dea prin ordonanta de urgenta ca politicianul X este cinstit. Ar fi culmea! Solicit si de aceasta data Guvernului sa nu mai adopte vreo ordonanta de urgenta în domeniul justitiei si politicii penale! Referendumul a intrat în linie dreapta, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, împotriva spiritului Constitutiei si o sfidare la adresa românilor”, a adaugat seful statului.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca modificarile aduse de PSD legilor justitiei au fost aspru si constant criticate si de institutiile europene si a cerut guvernului condus de Viorica Dancilai ”sa nu mai adopte vreo ordonanta de urgenta în domeniul justitiei si politicii penale”.
”Modificarile aduse de PSD legilor justitiei au fost aspru si constant criticate si de institutiile europene, iar adoptarea de noi ordonante în materie penala, care în realitate sunt amnistii mascate, va avea consecinte foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeana. Momentul critic în care ne gasim este rezultatul proastei guvernari pesediste. PSD legifereaza netransparent, încalcând chiar regulile statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis, constatand ca, în aceste zile, sunt discutii si reactii în spatiul public cu privire la iminenta unor noi ordonante de urgenta care sa modifice codurile penale.
Aceste precizari facute de presedintele Iohannis vin la o zi dupa ce liderii Comisiei Europene au transmis miercuri un mesaj clar guvernului Dancila sa nu emita ordonanta de urgenta pentru modificarea legilor penale, iar ambasadorii din 12 state occidentale importante au facut acelasi lucru.