Referendum la Sălăţig pentru retrocedarea de terenuri din islazul comunal

PanoramaSalatig

 

Primăria comunei Sălăţig va organiza, în 4 mai, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, un referendum local pentru a stabili dacă cetăţenii sunt de acord cu retrocedările de terenuri din islazul comunal.

Cetăţenii comunei vor trebui să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: “Sunteţi de acord ca suprafeţele de islaz comunal (păşunile) să fie atribuite în proprietate foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, cărora nu li se poate reconstitui dreptul de proprietate asupra terenurilor pe vechiul amplasament?”.    

Organizarea referendumului a fost aprobată de către consilierii locali în cadrul şedinţei din 8 aprilie, ocazie s-a decis şi asigurarea fondurilor necesare derulării referendumului local din data de 4 mai 2025, stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a scrutinului.

Biroul Electoral Central a validat, în 10 mai, organizarea acestui referendum şi a constatat competenţa Biroului electoral judeţean nr. 33 Sălaj de a veghea la buna organizare şi desfăşurare a referendumului local, alături de birourilor electorale ale secţiilor de votare organizate în comuna Sălăţig, la alegerile pentru Preşedintele României din data de 4 mai.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibilă, fostului proprietar sau moștenitorilor acestuia li se poate atribui un teren pe un alt amplasament, inclusiv pe terenurile ocupate de izlazuri. Însă, în cazul acesta, regimul juridic și categoria de folosință a terenului se pot schimba numai cu avizul prealabil al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu acordul cetățenilor cu drept de vot din unitatea administrativ-teritorială, acord exprimat în urma organizării unui referendum local, potrivit legii.

Potrivit primarului comunei Sălăţig, Grigore Mărieş, există numeroase cereri de retrocedare a unor terenuri însă, în lipsa disponibilităţii acestor terenuri pe vechile amplasamente, se încearcă retrocedarea lor pe locul fostelor păşuni comunale. Acest lucru va fi însă posibil doar dacă locuitorii comunei îşi vor da acordul, prin referendumul organizat în 4 mai.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *