Record: 6,62 miliarde de lei, pentru 41 de kilometri de autostradă în Sălaj

Record: 6,62 miliarde de lei, pentru 41 de kilometri de autostradă în Sălaj

 

Cel mai scump proiect de infrastructură rutieră din istorie, de 6,62 miliarde de lei, va fi realizat în Sălaj şi vizează construirea a 41 de kilometri din autostrada Transilvania, între Poarta Sălajului și Nuşfalău, incluzând Tunelul Meseş.

Contractul pentru acest proiect a fost semnat, joi, la Zalău, de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi cei ai asocierii Makyol – Ozaltin, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi a oficialităţilor locale şi judeţene.

„Este ultimul tronson care nu era contractat din autostrada Transilvaniei. O perioadă de timp, cu adevărat, a fost o aplicare mult mai mare pe zonele în care România nu avea niciun fel de autostradă. Dar cu prezenţa noastră astăzi, de aici, am putut să arătăm foarte clar că nicio zonă a României nu va fi lăsată de noi. Dimpotrivă, toată politica a fost de a crea un echilibru. (…) Este un record. Este o zi istorică, aş putea spune, pentru că avem cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră, peste şase miliarde de lei, mai exact 6,62 miliarde de lei, fără TVA”, a declarat prim ministrul Marcel Ciolacu.

Ministrul Transporturilor a adăugat, la rândul său, că există experienţe pozitive cu firmele din Turcia din asocierea ce va face partea de proiectare şi execuţie a tronsonului de autostradă.   

„Mulţumesc, aşa cum a spus primul ministru, vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometri, Tunelul Meseş. Putem spune, în acest moment, că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază, cea de execuţie. De asemenea, pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia, iarăşi a intrat în faza de execuţie. Un lucru despre asocierea care a câştigat. Avem experienţe pozitive cu ambele companii. (…) Eu pot să spun că sunt bucuros că am ajuns în această fază. Vor fi monitorizaţi foarte bine şi n-am niciun fel de emoţii că lucrurile nu vor intra şi nu vor merge pe linia corectă”, a precizat Grindeanu.

Preşedintele comisiei de Transport din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, a subliniat faptul că toate autorităţile implicate au o responsabilitate majoră în ceea ce priveşte respectarea termenelor de implementare.

„Este, într-adevăr, un lot vedetă, pentru că tunelul Meseş este cel mai lung tunel rutier care s-a construit în România, de aproximativ trei kilometri şi va fi elementul simbol al acestui proiect şi o poveste inginerească pentru constructori. Aceşti 41 de kilometri, dintre Poarta Sălajului şi Nuşfalău, aflaţi în întregime pe teritoriul judeţului Sălaj, sunt esenţiali pentru legătura de la Nădăşelu, Poarta Sălajului şi până mai departe, la lotul executat şi dat în trafic tot o companie din Turcia, Nuşfalău – Suplacu de Barcău. Acest tronson, aşa cum ştiţi, este veriga care lipseşte pentru a avea continuitate de aproximativ 100 de kilometri pe autostrada Transilvania, între Nădăşelu şi Suplacu de Barcău, iar din 100 de km, aproape 80 de km sunt pe teritoriul judeţului Sălăj. Este o verigă importantă care, dacă nu este corect gestionată, poate împinge nepermis de mult obiectivul de finalizare a proiectului în integralitatea lui”, a punctat Lucian Bode.

De asemenea, Bode a menţionat că, din valoarea totală a acestui proiect, 500 de milioane de euro vor rămâne în judeţ, în tot ceea ce înseamnă economie pe orizontală.

Construcția celor două secțiuni, cu o lungime totală de 41 km, trebuie finalizată în şase ani şi jumătate, respectiv în 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *