Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din Romania să işi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de „paşi urgenţi”, conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de Mediafax. Cel mai important pas pe care vor trebui să il facă Guvernul şi instituţiile cheie din Romania va fi să işi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să ii facă Guvernul şi Parlamentul”, se arată in proiectul raportului, obţinut de Mediafax şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.
Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul inregistrat sub MCV.
Astfel, pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, Comisia invită Romania să ia următoarele măsuri:
– să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale – n.r.)
– să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului – n.r.)
– să respecte condiţiile constituţionale de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe viitor
– să asigure publicarea imediată a tuturor actelor in Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale
– să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticand deciziile justiţiei sau punand presiune pe instituţiile judiciare
– să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate
– să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bzate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări in domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută in timpul actualei preşedinţii
– nicio graţiere nu trebuie făcută in timpul actualei preşedinţii
– să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi in astfel de situaţii trebuie să demisioneze
– să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel inalt.