Vara care-i pe sfarsite, fiind excesiv de calduroasa a influentat foarte mult evolutia starii de vegetatie la cultura porumbului. Ajungerea po-rumbului la maturitatea de recoltare este mai devreme fata de anii normali. Este indicat ca recoltarea stiuletilor sa se faca diferentiat de la o parcela la alta, tinand cont de unele recomandari:
Nu trebuie asteptata uscarea deplina a stiuletilor deoarece acest proces se desfasoara anevoie sub invelisul de foi si se ajunge la intarzieri ce pot crea dficultati mari, mai ales daca vremea devine ploioasa. Momentul potrivit de recoltare a stiuletilor este atunci cand acestia au intrerupt legatura cu seva, boabele au ajuns la maturitate si incep sa se increteasca.
Este preferata metoda recoltarii prin depanusare, deoarece foile raman pe cocean si stiuletii incep imediat sa se usuce.
Depozitarea stiuletilor depanusati se face in poduri si patule (costeie), la inceput in strat subtire – 20-30 de centimetri – apoi pe masura ce porumbul se usuca stratul de depozitare poate ajunge in poduri la 40-50 de centimetri grosime si in patule la un metru. Daca se apreciaza ca uscarea este incompleta, zilnic se rascoleste stratul de stiuleti depozitati.
Taiatul cocenilor, legatul snopilor si eliberarea terenului este bine sa se fca in doua-trei zile, pentru a nu se degrada cocenii si a se da posibilitatea pasunarii porumbistilor cu animalele.