Deși au fost angajați de către primării, banii trebuie să vină de la Ministerul Finanțelor, în baza unei hotărâri de Guvern care, momentan, nu există
La mai bine de două luni de la finalizarea Recensământului, recenzorii nu știu când vor fi plătiți pentru munca depusă.
Mulți dintre ei au de încasat sume de ordinul miilor de lei, mai ales dacă au fost implicați în toate etapele Recensământului: autorecenzarea asistată, recenzarea față în față și recenzarea în puncte fixe.
Alocarea banilor necesari, 192 milioane de lei, s-a făcut luna trecută, la rectificarea bugetară.
Doar că până la încasarea banilor pentru munca depusă mai este cale lungă.
Concret, e necesară o hotărâre de Guvern în acest sens. Institutul Național de Statistică a ințiat proiectul hotărârii de Guvern, acesta aflându-se până în 16 septembrie în transparență decizională. În paralel, s-a transmis proiectul de HG pe circuitul de avizare interministerială, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor
Publice și Administrației, Ministerul Finanţelor și Ministerul Justiţiei.
INS estimează că avizele vor fi obținute până în 26 septembrie. De asemenea, în perioada 21 septembrie – 7 octombrie, situaţiile de plată rezultate în urma validării chestionarelor vor fi transmise de la Unitatea de Coordonare şi Implementarea Recensământului (UCIR) către Unităţile Judeţene de Implementare a Recensământului (UJIR) pentru analiză și observații. Versiunea finală a situațiilor de plată va fi transmisă apoi către primării.
Sălaj: Peste 400 de persoane implicate în activitățile de recenzare
Plata recenzorilor se va face de către primării, care vor primi banii de la Ministerul Finanțelor. Totul depinde însă de intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern în acest sens.
În Sălaj, peste 400 de persoane au fost implicate în activitățile de recenzare a populației și a locuințelor.
Au existat 1 coordonator judeţean, 61 coordonatori la nivel de UAT, 10 recenzori şefi (doar în mediul urban), 104 recenzori pentru autorecenzarea asistată (recenzori ARA), 245 recenzori pentru colectarea datelor prin interviu faţă în faţă.