Se prefigureaza un razboi politic in comunitatea romilor, atat la nivel national, cat si la nivel judeten. Ieri, Alianta Civica Democrata a Romilor a remis un comunicat de presa in care arata ca aceasta formatiune a zdrobit la votul politic Partida Romilor si aduce acuzatii grave acestei formatiuni.
La alegerile din 10 iunie, ambele formatiuni politice au propus candidati la nivel de Salaj. Initial, ACDR a inscris in cursa pentru sefia Consiliului Judetean pe Mirela Faitas, care ulterior s-a retras. Asociatia Partida Romilor Pro-Europa nu a inscris un candidat pentru sefia Consiliului Judetean, dar a propus o lista pentru consilieri judeteni. Potrivit rezultatelor oficiale furnizate de BEJ Salaj, ACDR a propus candidati pentru consiliile locale din 15 localitati si a obtinut 602 voturi, in vreme ce Partida Romilor a candidat in 13 localitati si a obtinut 567 de voturi. Totusi, Partida Romilor a avut lista de candidati si la Consiliul Judetean, unde a obtinut 761 de voturi. Insa la numarul de mandate castigate, Partida Romilor a reusit sa obtina patru consilieri locali, iar noua formatiune ACDR doar un mandat.
Potrivit comunicatului de presa remis de ACDR, aceasta formatiune poli-tica infiintata in 2011 a reusit la alegerile locale sa obtina un scor electoral, la votul politic la nivel national, aproape du-blu fata de competitorul direct, Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. „24.949 de romii au votat candidatii ACDR pentru posturile de consilieri judeteni, iar 4.937 de romi au acordat votul candidatilor ACDR pentru posturile de presedinti de consilii judetene. Asociatia Partida Romilor Pro Europa a obtinut doar 16.059 de voturi pentru consilieri judeteni si doar 2.912 de voturi pentru presedinti de consilii judetene”, arata Mirela Faitas, vicepresedinte ACDR. Totodata, cei de la ACDR spun ca Partida Romilor a scazut semnificativ in optiunile alegatorilor si a pierdut votul politic, cu toate ca au „controlat aproximativ 25.000.000 de euro, cheltuiti prin Agentia Nationala pentru Romi – institutie guvernamentala pe care o controleaza prin Ilie Dinca, si a beneficiat de aproximativ 10.000.000 de euro de la Uniunea Europeana si de subventia de la stat de 2.500.000 de euro in fiecare an, in ultimii 4 ani”. Astfel se prefigureaza un razboi politic in interiorul etniei rome, care porneste de la reprezentativitate si are in vedere controlul etnicilor si a fondurilor alocate din diverse surse – guvernamentale si europene.