Razboi intern in ALDE Salaj

La trei luni de la scorul desastruos inregistrat de ALDE Salaj la alegerile locale din 5 iunie, prim-vicepresedintele partidului, Danut Crisan rupe tacerea si face acuze la adresa liderului Mirel Talos, deputat ALDE Salaj, pe care-l acuza ca in partid a instaurat dictatura. Danut Crisan ne-a prezentat o lista cu 22 de consilieri locali, din cei 29 ai ALDE Salaj care au cerut demisia liderului Talos. Danut Crisan ne-a mai spus ca 30 la suta din organizatiile din teritoriu ale ALDE Salaj au demisionat. Organizatiile ALDE Salaj care au consilieri locali si care au cerut demiterea lui Talos dupa rezultatul slab de la alegerile locale sunt Zalha – trei consilieri; Valcau de Jos – trei consilieri, Surduc – doi consilieri; Varsolt – un consilier; Mirsid – doi consilieri; Pericei – un consilier; Horoatu Crasnei – un consilier; Buciumi – un consilier; Somes Odorhei – un consilier; Lozna – un consilier; Hereclean – un consilier; Sinmihaiu Almasului – un consilier; Almasu – un consilier; Agrij – un consilier; Banisor – un consilier; Criseni – un consilier. Mai cer demisia si organizatiile din Ip, Hida, Dragu si Bobota, care nu au consilieri locali alesi din partea ALDE.
Danut Crisan acuza conducerea ALDE
Salaj ca se tine cu dintii de scaun
„În urma rezultatului foarte slab obtinut de organizatia Salaj la alegerile locale, majoritatea organizatiilor si consilierii locali cer demisia sau demiterea presedintelui Mirel Talos, el fiind unicul responsabil pentru rezultatul dezastruos obtinut. Cerem organizarea de alegeri libere in partid sau numirea unui presedinte din randul celor care au muncit si au contribuit la dezvoltarea partidului sau a unuia agreat de catre organizatii. L-am rugat pe presedintele ALDE sa desemneze o comisie care sa se deplaseze in Salaj si sa analizeze rezultatele de la alegeri, in caz contrar, peste o suta de membrii ALDE vom merge la Bucuresti si ne vom spune punctul de vedere. Atunci cand am decis sa ne inscriem in ALDE, puteam sa ne inscriem in oricare alt partid, dar am ales ALDE fiind convinsi ca acesta functioneaza pe baza unor principii sanatoase, pe munca, pe implicare, pe crieterii de performanta, respectand regulile de baza ale democratiei si nu pe prietenii sau interese clientelare. Nu credem ca o persoana care a obtinut 860 de voturi ca si candidat de primar pe colegiul unde este deputat, sau 37 de voturi in satul natal mai poate reprezenta acest partid si construi o locomotiva care sa-l propulseze. Nu inteleg ambitia bolnavicioasa a unora de a ramane in functie. Consider ca partidul are inca potential. stop_coloana Am pierdut mult timp in care nu am facut nimic decat sa-i inlaturam pe cei care au potential in partid. Cerem tuturor sa-si asume rezultatul slab de la alegeri. Eu cand m-am inscris in partid am crezut ca ma inscriu in partidul lui Tariceanu, partid democratic, nu in cel a lui Alexandru Lapusneanu, pe principiul, daca voi nu ma vreti, eu va vreau”, spune Danut Crisan.
Talos recunoaste ca partidul condus de el nu are potential,
dar isi anunta candidatura la parlamentare
Mirel Talos recunoaste printr-o postare pe facebook din luna iulie, adresata colegilor sai din ALDE Salaj, ca partidul a avut rezultate slabe la alegerile locale din 5 iunie. „La alegerile locale niciuna din organizatiile locale ALDE nu si-a atins obiectivul, unele nici obiectivul minimal de a intra in consiliul local (…)”. În acelasi mesaj Talos anunta ca „parlamentarii in functie vor candida in continuare”.
Dupa alegerile locale din 5 iunie, ALDE a obtinut 30 de mandate de consilieri locali, din care doar unul în Zalau, pierzând astfel doi consilieri locali în municipiu. ALDE i-a pierdut si pe cei doi consilieri judeteni, pentru ca nu a strâns numarul de voturi pentru a face pragul electoral de 5 la suta, reusin doar un scor de 4,53 la suta.
Candidatul ALDE pentru functia de primar al Zalaului a fost chiar deputatul Mirel Talos, cel care a obtinut în urma cu patru ani pe listele USL mandatul de deputat cu 12.190 de voturi, iar ca lider al ALDE Salaj, a ajuns la doar 866 de voturi pentru functia de primar, ’n 5 iunie. Culmea, în Zalau, ALDE a obtinut mai multe voturi pe listele de consiliu local si judetean decât a obtinut Talos ca primar. Daca Talos a strâns doar 866 de voturi, ALDE a strâns pentru Consiliul Local Zalau 1.170 de voturi. Pentru Consiliul Judetean Salaj, în Zalau, lista ALDE a strâns 1.236 de voturi, cu 370 de voturi mai mult decât Mirel Talos pentru primar.
Pentru a fi desemnat pe listele de candidati ai ALDE, Mirel Talos trebuie sa plateasca 14.000 de euro, conform unui regulament al ALDE, adoptat la inceputul lunii septembrie.