Septimiu Turcas – mandatul 2008 – 2012
La final de cel de-al doilea mandat, daca privesc retrospectiv, pot afirma cu toata certitudinea si responsabilitatea mea de om, membru al colectivitatii simleuane, ca nu imi este rusine de drumul parcurs in fruntea urbei. Nu cred ca se poate imputa la ora actuala primarului Septimiu Turcas, ca a promis ceva si nu s-a tinut de cuvant. Desigur, am avut si proiecte de lunga durata, care au necesitat si inca necesita timp, poate si de aceea voi candida si la aceste alegeri, tocmai pentru a termina ceea ce am inceput. In viata m-am condus dupa niste principii mostenite din familie, potrivit carora este mai mult decat moral si etic, este obligatoriu sa duci pana la capat ceea ce ai inceput, sa termini orice actiune sau activitate .
Ar fi foarte multe de spus. Spre deosebire de primul mandat in care am reusit impreuna cu echipa implementarea proiectelor care au dat speranta simleuanilor ca se poate trai si altfel in orasul nostru, cel de al doilea mandat a fost cel al proiectelor majore. In urma realizarii acestora , putem spune ca astazi, majoritatea simleuanilor au conditii normale de trai, intr-un oras din anul 2012. Dar, va propun, sa le luam metodic, pe principalele domenii de activitate.
INVATAMANT
Toate unitatile de invatamant din acest oras au trecut prin transformari majore. Si vreau sa cred ca, aici nu exista nici o exceptie. Daca in urma cu 2 ani exista excetia, respectiv, scoala „Horea”, scoala la care nu existau utilitati, nu era reabilitata termic, fiind scoala la care nu s-a intervenit de o perioda lunga de timp, astazi si aceasta unitate „bastion” este cucerita, scoala imbracand o haina noua din toate punctele de vedere. Toate problemele care vizeaza reparatiile capitale sau investitiile pe care ni le-am propus in urma cu 8 ani, au fost realizate. Am asigurat fondurile necesare bunei functionari a tuturor unitatilor de invatamant de pe raza orasului. Am luat in multe momente decizii grele, dar corecte, fiind nevoiti sa renuntam la personalitatea juridica si sa comasam unele scoli (scoala Pusta, Cehei clasele V-VIII, Gradinita Nr. 1 si Gradinita 4 ) Aceste decizii insa, nu au influentat in nici un fel procesul instructiv-educativ. Primaria a organizat accesul la invatamant al tuturor copiilor, asigurand transportul gratuit al acestor elevi la scolile apartinatoare. Mai sunt lucruri de rezolvat la nivelul unitatilor de invatamant, insa am convingerea ca Primaria impreuna cu conducerile unitatilor scolare vor gasi solutiile cele mai pertinente in viitorul apropiat.
SANATATE
Dupa cum probabil majoritatea simleuanilor cunosc, si in acest sector, a fost nevoie sa luam decizii care la un moment dat au parut a fi dureroare, dar s-a demonstrat ca au fost sanatoase si fara pierderi. Consiliul Local a preluat in urma descentralizarii cele doua unitati – Spitalul Orasenesc si C.C.A.M Simleu. Pentru a avea o unitate medicala sanatoasa, am decis unificarea celor doua intr-o singura unitate – Spitalul Orasenesc „dr. Ioan Puscas”. Au urmat lucrari de investitii majore, de aproximativ un milion de Euro, privind atat reabilitarea si dotarea Ambulatoriului spitalului – aproximativ 3 200.000 RON, cat si reabilitarea termica, retele de apa si canalizare, obiecte sanitare, acoperis, dotari etc., avand Ministerul Sanatatii ca finantator principal si partener ( cu aproximativ 1 milion RON). Astazi spitalul Orasenesc are o noua fata si cred ca dupa ce medicii rezidenti pe post ( 16 la numar) se vor reintoarce in spital, vom avea si specialisti in toate domeniile. In urma demersurilor facute la Ministerul Sanatatii si a vizitelor efectuate de Ministrul Cseke Attila si a secretarului de stat Raed Arafat in orasul nostru, am reusit sa obtinem finantarea reabilitarii Statiei de Salvare, care era intr-o situatie jalnica. Mai mult, incepand cu anul 2011 orasul beneficiaza si de interventiile rapide ale Smurdului.
CULTURA
La nivel de institutii, Casa Oraseneasca de Cultura a beneficiat de schimbari majore. Am putea spune fara sa gresim ca vechea Casa de Cultura, nu mai exista. S-a schimbat sarpanta integral, invelitoarea, s-a realizat sistemul de incalzire cu centrala pe gaz si aer conditionat, racordarea la canalizare, constructia de grupuri sanitare, garderobe, redimensionarea salilor de repetitii, sah, pictura, club, tenis de masa etc. In acelasi timp, au fost inlocuite vechile scaune din sala de spectacole cu fotolii moderne, a fost inlocuita cortina, fundalul, a fost dotat cu ecran mobil, instalatie de sonorizarea si lumina. Curtea Casei de Cultura a fost amenajata, rezolvandu-se in acelasi timp si problema apelor pluviale.
S-au realizat investitii si la Biblioteca Oraseneasca, constand in reabilitarea termica, introducerea gazului si a incalzirii centrale, racordarea la apa si canalizare. La ora actuala este beneficiara proiectului Biblionet dispunand de o moderna sala cu calculatoare de ultima generatie, racordate la internet, unde toata populatia orasului are acces gratuit. Toate aceste investitii au fost dublate de catre o activitate culturala intensa. Consider ca prin unirea Bibliotecii Orasenesti cu Casa de Cultura si crearea Centrului Cultural Simleu, evenimentele culturale din orasul nostru au fost mult mai vizibile, create de catre o singura institutie.
Sunt mandru ca orasul nostru este reprezentat cu succes la Competitiile nationale si internationale de catre Ansamblul „Barcaul” al Clubului Copiilor, Ei au reusit sa creeze si doua evenimente importante care se desfasoara an de an – Festivalul International „La Fantana Dorului” si concursul National pentru tinere talente „Traditii”. Aceste manifestari de anvergura sunt sustinute financiar si logistic de Primaria Orasului in colaborare cu alte institutii nationale si locale.
Este un fapt de notorietate ca numeroase delegatii din orasul nostru au participat in fiecare an la manifestarile oraselor infratite cu urbea noastra: Szarvas, Nyirbator, Albertirsa. Incepand cu anul 2011, simleul s-a infratit si cu orasul israelian Petach Tigva, la ora actuala schimburile culturale si de delagatii fiind permanente.
INFRASTRUCTURA
La acest capitol s-a lucrat extrem de mult si cred ca majoritatea simleuanilor de buna credinta pot sa vada ca pe strada lor s-a intamplat ceva benefic la acest capitol. Proiectul major pe care l-am realizat in acest mandat, este legat de extinderea retelelor de apa si canalizare. Am preluat un oras canalizat in proportie de 37 % in anul 2004, si astazi peste 90% din locuitorii orasului beneficiaza de apa si canalizare. Am realizat extinderi de retele de apa, canalizare, gaz si retele electrice in regie proprie sau in parteneriat cu Compania de apa „Somes” Cluj, S.C. Amarad si S.C. Electrica S.A.
Am personalizat intr-un fel orasul, oferind simleuanilor un parc foarte frumos, spunem noi, in care oamenii de toate varstele isi pot petrece clipe de liniste si relaxare. Tot aici as aminti si creerea de locuri de joaca, agrement , precum si extinderea spatiilor verzi in cartierul Stadion si pe malul raului Crasna. A fost un proiect finatat de catre Fondul de Mediu, contributia locala fiind de 10 procente. Printr-un proiect derulat de Ministerul Dezvoltarii, am reabilitat termic toate blocurile P-uri de pe strada Partizanilor, oferind cu acesta ocazie locuitorilor un aspect estetic, placut al acestor blocuri. Mai mult, factura la gaze le-a scazut cu aproximativ 50 %!!! Prin intermediul Companiei Nationale de Investitii, orasul beneficiaza de o noua sala de sport, situata pe strada N. Balcescu, receptionata in data de 04 aprilie 2012. Am reusit sa realizam si cele doua drumuri care din pacate, nu au fost niciodata o prioritate pentru Consiliul Judetean Salaj. Ministerul Dezvoltarii a acordat resurse financiare direct Primariei orasului si astfel „cele mai pacatoase” drumuri din oras, DJ 108F, de la Fabrica de sampanie pana in varful dealului de la Cehei si DJ 110B, de la Podul Nou si pana la Uzina de Apa au fost realizate si finalizate. In acelasi timp, am reusit sa reabilitam din resurse proprii sau cu sustinere guvernamentala, multe alte strazi din oras( spre exemplu: Victor Deleu, Sucevei, Crasnei, Teiului, V. Alecsandri, Nufarului, Cartierul Gh. Lazar, Cartierul Bradet, partial Horea, Closca, Crisan etc.) Au fost reabilitate si realizate parcari si trotuare si ne bucuram ca in acest moment centrul orasului arata cu totul altfel. As remarca faptul ca am folosit atat materiale noi, cat si piatra cubica rezultata in urma decopertarii unor strazi. Efectul acestei combinatii il puteti vedea si singuri.
SOCIAL
Am fost intotdeauna persoana care s-a aplecat spre problemele semenilor. Nu mi-a placut niciodata sa fac din aceasta un titlul de glorie, tot ceea ce am facut am facut cu credinta ca omul este dator moral si fizic sa-si ajute aproapele. Am acordat in conditiile legii facilitati pentru veteranii de razboi sau vaduvele acestora, pensionari sau oameni aflati in situatii deosebite. Am sustinut tot ceea ce inseamna performanta, an de an acordand premii elevilor remarcati la diverse competitii judetene sau nationale, sefilor de promotii sau performeri in sport, arta, cultura.
M-am bucurat an de an alaturi de familiile care au implinit un jumatate de secol de casnicie, am fost alaturi de pensionarii cu venituri modeste, oferindu-le ajutoare materiale cu ocazia Sarbatorilor Pascale sau de Craciun. Sunt convins ca acesti pasi pe care i-am enumerat mai sus, reusesc „ sa aline” intr-o mica masura suferintele si neajunsurile semenilor nostri, dar sper ca in urmatorii ani, impreuna cu biserica, institutiile finaciare si economice, ONG-urile si societatea civila vom reusi sa facem mai mult.
Proiecte in derulare care se intind pe o perioada mai lunga
– reabilitarea Cetatii feudale a orasului, proiect aflat in de-rulare. Am realizat pana la ora actuala descarcarea arheolo-gica, proiectul tehnic si detaliile de executie;
– constructia a 80 de apartamente ANL pentru tineri pe strada N. Balcescu;
– reabilitarea infrastructurii, extinderea de utilitati acolo unde nu exista si realizarea a 20.000 metri patrati de trotuare, lucrare aflata deja in procedura de achizitie.
Desigur, ca toate aceste realizari sau proiecte aflate in derulare sunt rodul unei munci de echipa. Daca in primul mandat echipa mea a fost una mai restransa, vointa simleuanilor, din iunie 2008 m-a ajutat sa obtin functia de viceprimar si aproape majoritatea consiliului. Astfel, dupa cum este lesne de observat, cel de-al doilea mandat a fost indiscutabil unul mai bun. Vreau pe aceasta cale sa multumesc viceprimarului orasului, domnului ing. Radu Lazar, care fiind poate de multe ori omul din umbra, a reusit sa-si lase amprenta pe toate investitiile derulate in ultimii patru ani. In acelasi timp multumesc majoritatii consilierilor care au inteles ca nu frana este generator de progres. Multumesc institutiilor subordonate Consiliului Local, oameni fara de care multe dintre aceste realizari ar fi ramas in stadiul de proiect. Nu in ultimul rand, multumesc oamenilor de afaceri, societatilor comerciale, adevaratele generatoare de progres, care au facut ca prin activitatile lor si implicit prin contributia finaciara adusa bugetului orasului, sa avem capacitatea sa cofinantam proiectele propuse.
Raportul primarului orasului Simleu Silvaniei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...