Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, până în 12 decembrie, vor fi încărcate în sistemul informatic rapoartele de control întocmite de Oficiul Fitosanitar, Direcția Sanitar-Veterinară și ale Agenției pentru Zootehnie.

Fiecare instituție cu atribuții de control cu care APIA a încheiat acordurile pentru delegarea atribuțiilor pentru verificarea respectării de către fermieri a condițiilor de eligibilitate pentru obținerea subvențiilor în Campania 2023 își va introduce rezultatele controalelor în sistemul informatic al APIA, beneficiind de suportul tehnic necesar pentru succesul operațiunii.

În cadrul Campaniei 2023, au fost selectați pentru control clasic pe teren 13.313 fermieri din sectorul vegetal și 5.219 fermieri din sectorul zootehnic, în total 18.532 de fermieri fiind vizitați fizic de inspectorii DSVSA, Oficiul Fitosanitar și de cei din Zootehnie. Termenul pe care aceste trei instituții partenere pe partea de control în cadrul campaniei îl au pentru rapoartele de control clasic a fost stabilit pentru data de 12 decembrie 2023.

”Începând din 7 decembrie 2023, funcționalitățile dezvoltate în sistemul informatic APIA sunt disponibile pentru introducerea rapoartelor de control, operarea și verificarea rezultatelor controalelor delegate instituțiilor cu care Agenția a încheiat Acorduri pentru delegarea atribuțiilor privind verificarea respectării de către fermieri a condițiilor de eligibilitate pentru obținerea subvențiilor în Campania 2023. Precizăm că Agenția Națională Fitosanitară (ANF), prin Oficiile Județene Fitosanitare, în calitate de organisme delegate, a demarat activitatea de generare ordine și operare/verificare rapoarte de control pentru fermierii selectați în eșantionul de condiționalitate (SMR 7 și SMR 8) și M10 (Agromediu și Climă). De asemenea, funcționalitățile dezvoltate în sistemul informatic APIA sunt disponibile și pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) cu atribuții privind verificarea respectării de către fermieri a cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 si SMR 9-11, pentru toți fermierii selectați la condiționalitate, dar și pentru Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) în vederea operării și verificării rezultatelor controalelor delegate în sectorul zootehnic”, se precizează în informarea APIA.