După angajații din casele de sănătate, din direcțiile de sănătate publică, a început, luni seara, și protestul angajaților din serviciile de ambulanță – medici, asistenți, personal tesa și ambulanțieri. În cursul serii de 20 noiembrie, cinci lideri de Sindicat au intrat în greva foamei.
Lor li se alătură, în spirit de solidaritate, angajații-membri de sindicat din toată țara. Cei cinci lideri care au demarat protestul sunt Chiș Gheorghe, președintele Federației Naționale Sindicale “Ambulanţa” din România, Gâdiuță Claudia – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea, Dragomir Valentin – lider la Sindicatul Ambulanța Brăila, Comănescu Alexandru – lider la Sindicatul Ambulanța Vâlcea, Mușa Daniel Constantin – lider la Sindicatul Ambulanța Olt.
Sindicaliștii din Sălaj vor protesta în timpul lor liber, între orele 10.00 și 12.00, și-i așteaptă pe toți sălăjenii alături de ei, pe cei care sunt mulțumiți de serviciile lor.
”Pacienții nu vor avea de suferit, activitatea se va desfășura normal, vom asigura serviciile medicale. Din grupul de protest vor face parte colegii aflați în timpul liber, fără să afectăm pacienții, pentru că nu acesta este scopul nostru. În cazul în care revendicările vor fi soluționate, protestul se va încheia”, a declarat Anca Opriș, lider de sindicat, pentru Graiul Sălajului.
Motivul protestelor sunt nerecunoașterea condițiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță își desfășoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă și protecție socială și prin votul plenului din Camera Deputaților, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a Casei Naționale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii.
Greviștii, susținuți de protestatari din țară, cer o întâlnire de urgență cu premierul Marcel Ciolacu, cu președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, Adrian Solomon, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a stabili modalitatea de soluționare a revendicărilor sindicale și pentru a se găsi soluții care să rezolve situațiile cu care se confruntă serviciile de ambulanță.