Cazul medicului sălăjean care efectua teste HPV și Babeș-Papanicolau cu aparatura de la Spitalul Județean de Urgență Zalău și băga banii astfel încasați în buzunarul propriu a ajuns subiect de dezbatere și în presa națională. Pe lângă medicul anatomopatolog Liliana Neaga, condamnată deja de instanță la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că și-a recunoscut fapta, procurorii au pus ochii și pe medicii care duceau probele recoltate de la paciente, în cabinetele private, pentru a fi analizate la spital, pe cheltuiala unității medicale. Patru medici ginecologi, care lucrează în spital dar au și cabinete private, sunt inculpați în dosar.

Afacerea era simplă. Pacientele care se prezentau la cabinetul privat plăteau testul, aproximativ 130 de lei, medicii ginecologi păstrau mare parte din bani, iar cu sume cuprinse între 20-30 de lei/ bucată o recompensau pe medicul anatomopatolog pentru a efectua analizele necesare în laboratorul spitalului. Totul în condițiile în care pacientele ar fi putut efectua aceste teste gratuit, dacă respectivele cabinete private de ginecologie ar fi încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Medic primar în specialitatea anatomie patologică, în trecut manager și director medical al Spitalului Județean de Urgență Zalău, Liliana Neaga a fost trimisă în judecată pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu, fiind condamnată apoi la trei ani de închisoare cu suspendare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, medicul folosea materialele și aparatura spitalului pentru a efectua analize pentru diferite cabinete medicale din oraș, servicii pentru care a fost recompensată financiar cu aproape 46 de mii de lei. De altfel, prin faptele sale, a adus spitalului un prejudiciu de 127.960 de lei. În perioada 2019-2022, spun procurorii, în calitate de medic șef serviciu în cadrul Spitalului Județean Sălaj, inculpata a prelucrat 3.199 de teste Babeș-Pananicolau, preluate de la medici ginecologi, fără ca aceste teste să fi fost solicitate prin policlinica spitalului, fără să existe bilete de trimitere ori dovada calității de asigurat și fără ca aceste teste să fie decontate de CAS. Astfel, a cauzat spitalului un prejudiciu de 127.960 de lei. În schimbul acestor servicii, femeia a primit 45.929 lei.

Procurorii sălăjeni au luat acum urma medicilor care duceau probele la spital și ofereau recompense financiare pentru efectuarea acestora.

Subiectul este prezentat pe larg de libertatea.ro, care citează surse din rândul anchetatorilor. Potrivit acestora, angajații spitalului știau ce se întâmplă, deoarece „erau instruiți cum să procedeze încă de la angajare”. De altfel, buba s-a spart după ce un angajat din cadrul Serviciului Anatomo-Patologic din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău nu a vrut să mai închidă ochii la ceea ce se întâmplă și a făcut un denunț la Direcția Generală Anticorupție.

Din cercetări reiese că cei patru medici ginecologi, cu calitatea de inculpați în dosar, în complicitate cu medicul anatomopatolog deja condamnat, au realizat prin schema lor un număr dublu de teste Papanicolau decât s-au realizat în tot județul Sălaj prin sistemul decontat de stat.
Ancheta în cazul celor patru medici este în desfășurare.