A venit ieri la Zalau secretarul de stat din cadrul Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta. A venit alaturi de consilier dr. Adrian Borcea si a fost primit de catre inspectorul sef al ISU Salaj, Adrian Chichisan, pentru operationalizarea primului echipaj de terapie intensiva mobila din judet.
rn
Cum la fapte bune se aduna toti, la conferinta de presa au participat si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, prefectul judetului Salaj, Florin Florian, primarul Zalaului, Ionel Ciunt, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Fit Georgeta, seful UPU-SMURD Zalau, dr. Mihai Iuhas. Prezente la eveniment au fost si managerul Ambulantei Salaj, Narcisa Balint, directorul DSP Salaj, Ligia Marincas, directorul medical al spitalului, dr. Anamaria Matioc, si directorul medical de la Ambulanta Salaj, dr. Ioana Tamas.
rn
Ultimul din regiune, Salajul se alege si el cu a doua
echipa de interventie cu medic specialist de urgenta
rn
"Astazi dimineata (nr. luni, 1 aprilie) la Zalau a fost operationalizat echipajul SMURD de terapie intensiva mobila pentru prima data in judetul Salaj.
Judetul Salaj este ultimul din regiunea Nord-Vest care nu avea pana acum echipaj SMURD de terapie intensiva mobila cu medic de urgenta la bord. Medicii care vor deservi acest echipaj provin de la UPU Zalau, UPU Cluj si UPU Oradea. Consiliul Judetean a pus la dispozitia medicilor locuinta de serviciu.
Echipajul este alcatuit din doi paramedici pompieri, un asistent medical si un medic de urgenta sau un rezident in medicina de urgenta anul 4 sau 5.
Pana acum, la Zalau, a existat un singur echipaj permanent cu medic la Serviciul Judetean de Ambulanta care efectua si transporturi catre Cluj, lasand uneori judetul Salaj descoperit. Le urez colegilor mult succes in activitatea lor!", a sintetizat totul seful DSU, Raed Arafat.
rn
Masina de terapie intensiva mobila va interveni
doar in cazurile critice si va fi parcata la Urgenta
rn
"Rolul masinii de terapie intensiva mobila va fi in cazurile critice, accidente rutiere, persoane inconstiente, persoane cu probleme care le pun viata in pericol imediat.
Sunt prevazute toate intr-un ordin al ministrului Sanatatii si ministrului de Interne. Masina, in mare parte, va stationa la UPU, unde medicul va ajuta si la UPU, dar va putea pleca de acolo. O perioada se va lucra sa reglam si partea de dispecerizare, sa se obisnuiasca dispeceratul integrat sa trimita masina exact la ce trebuie cand vin apelurile respective", a explicat Raed Arafat.
rn
Lipsa specialistilor in Urgenta si dezinteresul a adus
Salajul la coada clasamentului in Regiunea Nord-Vest
rn
Raed Arafat a spus ca motivul pentru care Salajul este ultimul judet din regiune unde se operationalizeaza un astfel de echipaj este nu lipsa de autospeciale, cat lipsa de personal specializat si dorinta de a se face acest lucru.
"Anul trecut am fost in Zalau, unde am avut o discutie inclusv cu conducerea spitalului si cu colegii de la UPU si am ramas cu ideea ca va trebui totusi sa pornim o masina de terapie intensiva mobila care sa vina in sprijinul populatiei din judet si sa completeze ce face si Serviciul de Ambulanta, care are pe tura o masina cu medic de urgenta.
Aceasta va fi a doua masina cu medic de urgenta care vine din UPU. Inca, medicii de la Zalau singuri nu pot sa o deserveasca. Asa ca ea va opera cu medici din Zalau, Oradea si Cluj, care vor face garda. Medicii vor colabora cu medicii din Cluj si Oradea.
Masina de terapie intensiva devine operationala incepand cu aceasta dimineata. Nu este o masina noua, dar este o masina care se afla in conditii foarte bune. Urmeaza in luna mai sa vina si a doua masina, noua", a mai detaliat seful DSU, Raed Arafat.
Promisiunea lui Raed Arafat – elicopterului SMURD
promis in 2014 va ateriza anul acesta la Jibou
rn
S-au facut ieri la Zalau noi promisiuni in legatura cu alocarea elicopetrului SMURD Salajului pentru a opera pentru Regiunea Nord Vest de la Jibou. S-au facut cinci ani de cand Arafat a spus ca a alocat elicopterul, cincinal in care Salajul nu a reusit sa faca o pista de aterizare.
"Anul acesta, inteleg de la colonelul Chichisan, s-au alocat fonduri pentru platforma, atat a mai ramas, sa se toarne platforma de beton. Elicopterul exista. Au fost doua motive de intarziere. Una este de finalizare a lucrarilor, dar a doua este in urma accidentului din Moldova. Trebuia sa amanam un pic pana la pregatirea unor piloti, pentru ca noi am pierdut un echipaj de piloti in Republica Moldova si acest lucru a avut un impact pe capacitatea de a opera noi echipaje. Dar acest lucru bineinteles este in curs de rezolvare, daca se face platforma. Si am inteles ca in trei luni se finalizeaza totul. Asa, anul acesta vom activa si elicopterul care va deservii zona de Nord-Vest. Piloti sunt in pregatire, care trebuie sa faca un anumit numar de ore. Aceasta este o problema a elicopterelor SMURD-ului, care este o problema normala. Nu orice pilot poate sa zboare, trebuie sa fie un pilot cu minim 1.000 de ore de zbor, ca sa poata sa fie comandant de echipaj si sa opereze un elicopter SMURD. Deci, din acest punct de vedere, eu cred ca in cursul acestui an, daca totul merge bine, vom reusi sa operationalizam elicopterul de la Jibou. Banii am inteles ca sunt alocati si de aici nu mai avem probleme care sa ne opreasca", a declarat ieri Arafat.
L-am intrebat pe secretarul de stat de ce ar trebui sa credem o noua promisiune, dupa atatea altele facute in cinci ani. Si am primit explicatia pentru publicul salajean.
"Puteti sa nu ma credeti. Faptele vor vorbi. Inca odata, din 2013 nu am planificat accidentul din Moldova. Din 2013 au fost probleme care au aparut, s-a facut hangarul, s-a finalziat, dar a trebuit prin actul normativ sa fie dat inapoi catre ISU terenul si nu a prea putut sa investeasca autoritatea locala. Era o chestie de legislatie care a complicat. Si acuma, va spun, banii sunt alocati, are fondurile pentru treaba asta, deci o sa o faca. Acuma, daca nu ma credeti, faptele vor dovedi. Intentia noastra este sa pornim elicopterul", a fost raspunsul oferit de dr. Raed Arafat.
rn
Pana la elicopter, Jiboul castiga un echipaj de prim-ajutor
rn
"Echipajul de prim-ajutor de la Zalau s-a mutat la Jibou. Acum, aici va functiona o masina de terapie intensiva mobila. Urmeaza pe viitor sa mai punem si un echipaj de prim-ajutor, dar la noi am beneficiat de inca un echipaj astazi care va fi functiona de la Jibou, unde nu aveau echipaj de prim-ajutor", a declarat ieri Raed Arafat.
rn
Criza de medici de Urdenta este o problema in Salaj,
plus ca nu se inteleg cu medicii din spital care fac garzile
rn
"Problema medicilor mai ales in judetele mai mici, este o problema foarte serioasa. Pentru ca daca luam toate judetele care sunt de categoria judetului Salaj, medicii vin mai greu, medicii de urgenta care sunt foarte cautati si sunt putini se distribuie in centrele mari, in orasele mari, numai ca am ajuns deja in faza in care si centrele mari au inceput sa se umple si o sa inceapa sa vina si catre centrele dumneavoastra.
In al doilea rand, aici (n.r. – in Salaj) au fost niste probleme de colaborare in interiorul spitalului. Au fost discutii, s-a stat, s-a vorbit si s-au rezolvat mai multe din aceste probleme. Au fost dicutii si la sfarsitul anului trecut, probleme care sunt de comunicare intre specialitati, intre medici. Stim ca exista probleme. In mare parte au fost probleme de comunicare intre medici si nu au fost probleme din exteriorul spitalului.
Medicii de la UPU vad pe zi o suta si ceva de bolnavi, sunt sub o presiune foarte mare. Medicii de la spital, cand fac garda, unii dintre ei spun "eu fac garda la mine, pe mine nu ma intereseaza ce se intampla in UPU". Dupa regulament, ei trebuie sa coboare si sa vada bolnavii la care ii cheama medicul de la UPU. Sunt neintelegeri pe internarea bolnavului, pe transferul bolnavului, pe una si pe alta. Astea toate s-au discutat. Eu am venit special pentru treaba asta si am avut o discutie cu directorul medical, am avut o dicutie cu el (n.r. – dr. Mihai Iuhas, seful UPU), care chiar dorea sa plece si nu a mai plecat. Prefectul a intervenit si a fost discutia ca sa corectam lucrurile, nu tot fiecare sa vina si sa plece. Lucrurile astea nu sunt ascunse, sunt cunoscute. Acum suntem in faza in care incercam sa progresam, incercam sa cream ceva in plus, pentru ca masina de terapie intensiva, credeti-ma, este un factor care incurajeaza medicii tineri sa vina la UPU, mai ales daca au lucrat asa ceva in alta parte. Din fericire, avem si o conducere la spital care e doritoare sa sprijine, avem directoarea medicala cu care se tine legatura prin doctorul Borcea, pe care l-am desemnat din partea departamentului (DSU – n.r.) sa treaca pe aici periodic si sa stea de vorba. Am auzit ca este chiar o doctorita care vrea sa vina sa se angajeze aici. Poate unii au plecat, dar poate altii vor veni. Recunoastem ca au fost probleme si sunt in curs de rezolvare. Asta este important", a declarat Raed Arafat.
Despre problemele "cunoscute" de la spitalul din Zalau, salajenii afla insa in premiera de la Arafat, pentru ca Spitalul Judetean n-a suflat o vorbulita pana acum.
rn
Cum afecteaza interimatele la sefia spitalului activitatea
rn
Tot de la Raed Arafat aflam, tot in premiera absoluta, ca interimatul la sefie, practica veche in Salaj, nu este sanatos.
"Interimatele, eu va spun ca nu sunt cea mai buna solutie. Interimatele trebuie sa fie finalizate cu cineva care sa ocupe postul. Interimatele sunt solutii temporare pana ai pe cineva care i-a un concurs, pana se organizaeaza un concurs. Omul care este interimar nu este de regula in controlul situatiei. Adica el incearca sa fie cat de limitat la ceea ce face, nu-si asuma responsabilitati. Sistemul are de suferit si din cauza asta trebuie rezolvate interimatele. La UPU SMURD Zalau nu exista interimate. Daca am sef UPU, am sef UPU. El (n.r. – dr. Mihai Iuhas) pentru mine nu este interimar. Daca el crede ca este interimar greseste, sa stiti", a declarat ieri la Zalau Raed Arafat.
Coordonatorul UPU SMURD Zalau, doctorul Mihai Iuhas, a explicat ca la concursul pentru postul de sef UPU te poti inscrie daca ai trei ani vechi in specialitate, iar el a implinit aceasta perioada de vechime in data de 2 februarie anul acesta, motiv pentru care nu a participat pana acum la concurs si a fost desemnat sef al Urgentei.
rn
Tiberiu Marc dezvaluie care-i buba; medicii nu vor sa fie manager la Spitalul Judetean pentru ca functia e platita prost
rn
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a fost intrebat la randul sau, de ce an de an spitalul este condus prin interimate si sunt schimbate mai multe persoane.
Tiberiu Marc a raspuns scurt si lamuritor.
"Vreau sa va spun ca, pentru un medic, postul de manager de spital nu-i foarte interesant din punct de vedere financiar, nu-i atractiv. Asta-i unul din motive."