Luni are loc receptia lucrarilor la semafoarele „inteligente”
Receptia tehnica a lucrarilor executate in cadrul proiectului „Sistem de management al traficului in Municipiul Zalau” va avea loc luni, 29 aprilie, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Dupa procedura de receptie a lucrarilor, se va stabili momentul in care radarele si camerele de supraveghere din trafic vor intra in functiune. Mai exact, data de la care vom fi sanctionati disciplinar in trafic pe baza probelor video si audio. In 29 aprilie va avea loc sedinta dintre proiectantul lucrarilor, executantul si beneficiarul, adica Primaria Zalau. Concluziile sedintei din 29 aprilie, la care participa cei trei reprezentanti, precum si alte date referitoare la proiectul „Sistem de management al traficului in Zalau” vor fi comunicate de primarie marti, 30 aprilie.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, a avertizat ca radarele si camerele amplasate pe bu-levardul Mihai Viteazul sunt omologate, iar inregistrarile foto si video pot fi considerate probe in instanta. Datele din trafic inregistrate de camerele de supraveghere vor fi stocate de catre Directia Generala de Administrare a Domeniului Public (DGADP) Zalau. „In baza unui protocol de colaborare incheiat cu Primaria Municipiului Zalau, politistii rutieri vor pro-cesa aceste date, respectiv vor trimite adrese detinatorilor autovehiculelor identificate in trafic cu solicitarea ca acestia sa comunice numele persoanei care a condus autovehiculul in data si la ora respectiva”, a informat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta. Dupa primirea comunicarii la IPJ Salaj, pe numele persoanelor a caror date au fost cerute de politisti se vor intocmi procese verbale de contraventie. Daca detinatorii autovehiculelor refuza sa comunice datele solicitate de Politie, procesele verbale de contraventie vor fi intocmite pe numele acestora, in conformitate cu legislatia in vigoare, a indicat Tincuta Dumuta.
Valoarea totala a lucrarilor executate in proiectul „Sistem de management al traficului in Municipiul Zalau” s-a ridicat la aproape patru milioane de euro. Au fost montate cinci radare fixe si sase camere care depisteaza soferii ce trec pe culoarea rosie a semaforului. Lucrarile s-au efectuat pe tronsonul Primarie – Autogara.
Perioada de proba s-a incheiat
Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau Manuela Ghiurutan a informat in februarie ca Iatat radarele, cat si camerele video sunt functionale din punct de vedere tehnic, iar ele sunt in perioada de testare si acumuleaza date din trafic”. Prin urmare, in 15 februarie Primaria a anuntat doua luni de proba pentru radarele si camerele de pe bulevard. In acest timp, traficul rutier trebuia sa fie fluidizat pe baza istoricului din trafic.
Semafoare multe, nervi multi
Termenul limita prevazut pentru intrarea in folosinta a sistemului „inteligent” de semaforizare a fost 15 aprilie. Deoarece receptia lucrarilor nu s-a executat, camerele si radarele au ramas in perioada de proba. Soferii asteapta, asadar, noul sistem de semaforizare, care promite ca fluidizeaza traficul rutier. Sunt soferi nemultumiti care contesta amplasarea inutila a unor semafoare. Spre exemplu, la Centrul Militar este amplasat un semafor care obliga soferii sa astepte in dreptul lui si atunci cand nu sunt alti participanti in trafic (masini, pietoni). Mai departe, pe strada Tudor Vladimirescu pe segmentul de drum cuprins intre Autogara si intersectia de la Perla sunt sase semafoare. „Trebuie sa asteptam la fiecare semafor, cu toate ca sunt cateva sute de metri. Schimbam des vitezele si uzam masinile. Poluam orasul. In plus, masina consuma mai mult combustibil” , s-a aratat nemultumit, ieri, un taximetrist. Pe bulevard, semafoarele nu sunt sincronizate, iar soferii sustin ca traficul era mai fluid cu vechile semafoare cu cronometru.