Pe fondul numărului mare de accidente rutiere în care au fost implicate mașini cu volan pe partea dreaptă, Registrul Auto Român face precizări cu privire la statutul legal al acestor autoturisme și la modul de înmatriculare a acestora în România. Interzicerea lor este, în acest moment, imposibilă, explică RAR.
Registrul Auto Român este în măsură să acorde cartea de identitate (CIV) unui autovehicul care are volanul pe partea dreaptă, dacă acesta respectă condițiile impuse prin reglementările legale interne sau europene.
Polonia și Lituania au încercat să interzică mașinile cu volan pe partea dreaptă dar Uniunea Europeană s-a opus
Legislația din România transpune și pune în aplicare legislația Uniunii Europene în domeniu, legislație care nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă.
Comisia Europeană consideră că introducerea interdicţiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o barieră pentru libera circulaţie a mărfurilor.
De altfel, există deja două hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, împotriva Poloniei și împotriva Lituaniei, prin care instanța a constatat că statele respective, care aveau restricții naționale privind înmatricularea autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin, prin nerespectarea prevederilor legislației UE.
În consecință, introducerea unei restricții privind omologarea și/sau eliberarea cărții de identitate pentru autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă nu poate fi avută în vedere, deoarece aceasta ar duce la introducerea unei proceduri de „infringement” din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat deja în defavoarea statelor membre care aveau astfel de restricții, spun reprezentanții Registrului Auto Român.
Referitor la situația autovehiculelor care provin din Regatul Unit, în contextul Brexit, până în 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziție stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecință, până la această dată se acceptă, în aceleași condiții, omologările emise, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din Regatul Unit vor putea primi cartea de identitate, dacă respectă celelalte condiții aplicabile.
De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din această țară vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț din afara Uniunii Europene și nu vor mai primi cartea de identitate, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România.
În ceea ce privește autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă și care sunt deja înmatriculate în România, nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să-i oblige pe proprietarii lor să modifice poziția postului de conducere pe partea stângă, precizează RAR.
Oare Irlanda, Malta sau Cipru inmatriculeaza masini cu volanul pe stanga?