Presedintele Klaus Iohannis a semnat saptamana trecuta decretul de promulgare a legii care permite copiilor si mai multor "categorii de persoane aflate în conditii de vulnerabilitate" sa aiba garantat accesul la servicii de sanatate gratuite, chiar daca nu detin cod numeric personal, conform Agerpres. Un lucru laudabil daca nu am stii cu toti, chiar daca ne prefacem, cam cine sunt destinatari acestor servicii gratuite, bineinteles ca prevederile au fost facute in asa fel incat acest lucru sa nu fie evident si populatia sa accepte "prin lege", ceea ce unora li se ofera in mod nemeritat, necontribuind cu nici un fel de taxe la bugetul statului.

rn

Conform prevederilor adoptate, serviciile medicale vor fi asigurate pentru copii cu vârsta de pâna la 18 ani, persoane cu handicap, femei însarcinate, lauze si victime ale traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civila si nu detin cod numeric personal. Aici intrebati-va cam cine nu-se inregistreaza in registrele de stare civila si nu detine cod numeri personal.

rn

Pentru ca sa nu bata la ochi si la mintea multora leguitorul a stabilit ca prevederea este valabila si pentru bolnavii cu afectiuni incluse în programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza a respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, precizeaza aceeasi agentie de presa.

rn

Vom platii din taxele noastre servicii medicale si pentru infractori

rn

O alta categorie care va beneficia de aceasta masura o reprezinta persoanele retinute, arestate sau detinute, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, care se afla în centrele de retinere si arestare preventiva.

rn

Actul normativ prevede ca toate persoanele în cauza, în momentul în care vor cere servicii medicale, vor declara ca nu sunt înregistrate în registrele de stare civila. În cazul copiilor de pâna la 14 ani si al persoanelor cu handicap, declaratia va fi formulata de catre persoanele care le însotesc la furnizorul de servicii medicale. Furnizorii de servicii medicale vor anunta de îndata organele de politie si serviciile de asistenta sociala din raza teritoriala a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuarii procedurilor de înregistrare a nasterii acestor persoane în registrele de stare civila conform legii sau identificarii lor, dupa caz.

rn

Proiectul de lege a fost adoptat pe 18 septembrie de Camera Deputatilor, ca for decizional, si modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, precum si Legea 46/2003 privind drepturile pacientului.

rn

Faptul ca pe baza acestei legi "niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînregistrarii nasterii sale în actele de stare civila", conform Agerpres, nu ne impiedica sa ne intrebam cine va plati totusi aceste servicii "gratuite"?