De anul acesta s-a introdus o noua examinare medicala – pneumologie – pentru soferii profesionisti, pentru depistarea apneei de somn. Afectiunile cardiovasculare grave, tulburarile neurologice care afecteaza sistemul nervos sau bolile mintale sunt alte afectiuni care ne lasa fara permis de conducere.
Examenul de pneumologie este obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfa sau pentru autobuze, adica pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. In acest fel, toti soferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testati pentru apnee de somn, in conditiile in care acum doar cei suspectati de apnee, indiferent de categorie, trebuie sa se duca la doctor pentru a obtine un aviz medical.
In afara de apneea de somn, mai sunt si alte boli incompatibile cu permisul de conducere:
Probleme cu vederea – Permisele de conducere nu pot fi obtinute sau reinnoite de catre persoanele care au probleme cu vederea. De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care prezinta tulburare a vederii. De asemenea, dupa pierderea temporara a vederii exista o perioada de adaptare de minimum 6 luni, pe durata careia se interzice conducerea autovehiculelor. Dupa aceste luni, conducerea se permite numai in urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi.
Afectiuni cardiovasculare – Permisul nu poate fi obtinut sau reinnoit de catre persoanele care prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac ori angina pectorala de repaus sau emotie. De asemenea, si cei care sufera de tensiune arteriala anormala pot sa nu aiba dreptul de a conduce, iar cei care poarta stimulator cardiac, precum si cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului si cu conditia de a evalua verificari medicale periodice.
Diabetul zaharat – Nu se emit sau reinnoiesc permisele de conducere nici pentru soferii cu episoade repetate de hipoglicemie acuta. Cei care sufera de diabet zaharat si fac tratament medicamentos pot avea permis numai pe baza unui aviz medical autorizat si pe baza unor controale medicale periodice (cel putin o data la cinci ani).
Afectiuni neurologice – Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite celor care prezinta afectiuni neurologice grave, precum epilepsia.