PSD vrea ca Ordonanţa 13 să rămană la baza unei legi a amnistiei

Senatorii din Comisia Juridica au dezbatut ieri textul legii gratierii propuse de guvernul Grindeanu, un raport asupra proiectului urmând a fi votat pâna în data de 21 februarie.
În cadrul dezbaterii, senatorii PNL si USR au cerut respingerea proiectului de lege. Reprezentantii opozitiei au sustinut ca initiativa ar trebui sa fie totusi a Parlamentului si nu a Guvernului.
Comisia juridica din Senat a respins însă prin votul majorităţii la putere solicitarea parlamentarilor PNL si USR de respingere imediata a OUG 13/2017, reprezentantii PSD, ALDE si UDMR afirmând ca este nevoie de o „dezbatere ampla” înainte de a se da raport asupra proiectului de lege de aprobare sau respingere a ordonantei.
Senatorul USR George Dirca a spus în schimb ca dezbaterea invocata de PSD, ALDE si UDMR ar fi „o discutie desueta”, în conditiile în care ordonanta nu mai produce efecte, fiind abrogata.
Foarte vocal împotriva propunerii PNL şi USR a fost presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, care a argumentat că „prevederile constitutionale nu ne împiedica sa acceptam un proiect de lege propus de Guvern în materie de amnistie”.
Termenul pentru adoptarea unui raport asupra proiectului de lege este 21 februarie, apoi actul normativ va merge în plenul Senatului, prima Camera sesizata. stop_coloana
Reprezentantul Ministerului Public
a fost dat afară de la dezbateri
Preşedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, a scos-o afară din sală pe Irina Kuglay, procurorul care reprezenta Ministerul Justiţiei la dezbaterea de ieri. Serban Nicolae i-a reproşat procurorului că s-a autoinvitat la lucrările Comisiei Juridice, iar apoi i-a cerut reprezentantului Ministerului Public să părăsească sala.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacţionat imediat, considerând că un astfel de gest “nu poate fi calificat în statul de drept”.
„Doamna procuror Irina Kuglay s-a prezentat la comisie după ce în cursul zilei am transmis ambelor Camere adrese privind interesul Ministerului Public de a fi reprezentat la dezbateri. Nu poate fi calificat acest gest în statul de drept! Conform Constituţiei României, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii, apără ordinea de drept, drepturile fundamentale ale cetăţenilor! Doamna Irina Kuglay este procuror specializat desemnat de procurorul general într-un grup de lucru pentru a participa la dezbaterile privind OUG şi modificarea Codurilor”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr pentru România Liberă.