Romanii plecati peste hotare sunt hotarati sa vina acasa si sa organizeze un mega-protest impotriva abuzurilor si politicilor promovate de coalitia PSD-ALDE. Se intetesc pe facebook mesajele de chemare la protestul din 10 august, in Piata Victoriei din Bucuresti, care sa adune un milion de oameni in fata cladirii Guvernului. 

rn

Romanii care muncesc peste granite s-au radicalizat dupa ce PSD a organizat mitingul din 9 iunie din Bucuresti, cu o zi inaintea pronuntarii sentintei prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta pentru instigare la abuz in serviciu. Au intretinut starea de spirit a romanilor de peste hotare modificarile aduse legilor justitiei, demiterea procurorului sef al DNA, Codruta Kovesi, si aprobarea noului Cod penal.
Primaria Bucuresti tocmai a respins cererea Federatiei Românilor de Pretutindeni de a organiza evenimentul "Pe 10 august toti românii vin la Bucuresti. #diasporaacasa", care s-a viralizat înca de la anuntarea lui pe Facebook, la inceputul lunii iunie.
Vicepresedintele PSD, Gabriela Firea, primarul Bucurestiului a argumentat ieri refuzul prin faptul ca participarea a un milion de manifestanti la protest ar incurca bunul mers al lucrurilor in Capitala si a cerut organizatorilor sa reconsidere numarul participantilor, punand in vedere ca aprobara mitingului PSD din iunie s-a facut pentru 250.000 de manifestanti.

rn

Cati sunt, cine sunt romanii
din diaspora si de ce pleaca

rn

presedintele Federatiei Asociatiilor de Români din Europa (FADERE), Daniel tecu, citat de Gandul, spune ca asociatia apreciaza ca în Europa sunt în jur de 5 milioane de români si ar mai fi în Statele Unite si Canada în jur de un milion si ceva. Cu romanii si din alte regiuni, numarul romanilor de peste granita depaseste insa 10 milioane.
Cea mai mare comunitate traieste în Italia (circa 1,3 – 1,4 milioane de români). Pe locul doi este Spania (1,2 milioane).
Din Salaj sunt plecati in strainatate peste 40.000 de salajeni (cifra neoficiala), dintr-o populatie de 240.000 a judetului. Iar numarul celor care pleaca este in crestere alarmanta. Recent, un cuplu de tineri din Zalau, de 23-24 de ani, si-au dat demisiile dintr-o fabrica importanta din municipiu si au ales sa plece in strainatate, unde vor munci ca ospatari pe nave de croaziera. Spun ca in Romania nu au nici o sansa sa isi construiasca un viitor, sa isi poata cumpara o locuinta, astfel ca au luat calea strainatatii. Ca ei, sunt foarte multi salajeni care isi abandoneaza familiile, isi lasa rudele si aleg sa isi faca un viitor in strainatate.
Un alt exemplu vine de la un agent economic care ne-a dezvaluit ca se loveste an de an cu problema lipsei fortei de munca pe timp de vara, cand muncitorii pleaca in grup la munca sezoniera in Spania, Italia sau Germania, unde reusesc sa castige in 2-3 luni bani cat nu castiga acasa tot anul.