Cunoscutul analist salajean dr. ec. Alexandru Tamba explica de ce promisiunea facuta de guvernul Dancila este prea putin credibila

rn

Cunoscutul economist salajean Alexandru Tamba desfiinteaza noua Lege a pensiilor promovata de guvernul Dancila, explicata in stil propagandistic PSD la tablita de liderul social-democratilor, Liviu Dragnea. Potrivit noii legi care ar urma sa intre in vigoare in 2021, pensiile ar urma sa creasca brusc cu 40 la suta.
Proiectul de lege care ar urma sa se aplice din septembrie 2021, adica peste trei ani, a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii.
"Cred ca este pentru prima oara când se dezbate o lege, care probabil se va si adopta, cu 3 ani înainte de intrarea în vigoare.
Studiind proiectul legii, nu putem spune ca sunt modificari spectaculoase aduse actualei legi a pensiilor, respectiv Legea 263/2010. Cea mai importanta modificare este cea referitoare la schimbarea modului de calcul a valorii pensiei. Astfel, daca în Legea 263/2010 pensia se leaga de valoarea punctului de pensie în mod direct, modificarea care este prevazuta în proiectul de lege si se refera la punctul de referinta, care la rândul sau este, cum altfel, legat de punctul de pensie, în mod indirect, în sensul în care punctul de referinta se calculeaza prin împârtirea punctului de pensie la stagiul mediu de cotizare, care este de 25 ani. Cu alte cuvinte, punctajul realizat în toti anii de activitate nu se mai împarte la 35 ani, cât este stagiul complet de cotizare, ci la 25 ani, care este apreciat ca fiind stagiul mediu de cotizare. Acest lucru va duce la o crestere a pensie cu 40% (adica 35 : 25 = 1,4).
În proiectul de lege este prevazut ca de la 01.09.2018 punctul de pensie sa fie 1.875 lei. Sa luam un exemplu ipotetic: o persoana care a contribuit 35 ani, adica stagiul complet, si a avut de-a lungul activitatii salariul mediu pe economie, va aduna la sfârsit 35 puncte, adica un punct pe an. Pensia lui, dupa Legea 263/2010 si dupa valoarea punctului de pensie estimat pentru 2021, ar fi de 1.875 lei.
Dupa noul proiect de lege se va calcula astfel: 1875 : 25 = 75 lei (valoarea punctului de referinta) înmultit cu 35 de puncte = 2.625 lei, adica o crestere de 40% (2.625 lei : 1.875 lei = 1,4).
S-a creat un labirint de calcule, când era foarte simplu ca sa se ramâna la acelasi mod de calcul, dar totalul punctelor adunate de-a lungul activitatii sa se împarta la 25 ani, nu la 35 ani! Rezultatul ar fi fost acelasi cu cel din proiectul de lege anuntat cu atâta pompa!
Sigur, mai sunt si alte modificari, si anume cele privind uniformizarea pensiilor pentru persoane cu aceeasi vechime si care au muncit în aceleasi conditii si altele.
O observatie: pensiile vor creste cu aproximativ 40%, daca se mentin conditiile din proiectul de lege, respectiv valoarea estimata a punctului de pensie, stagiul mediu de cotizare si modul de calcul, pentru toti pensionarii.
Si o întrebare sau chiar doua: stie cineva ce înseamna, în cifre absolute, 40% pentru o pensie de 5.000 lei sau pentru una de 2.000 lei, si cât de echitabila este acesta crestere? Este o întrebare retorica, desigur! A treia întrebare: În conditiile în care în 2018 raportul salariati – pensionari este de 1,1 si avem un deficit de câteva miliarde de lei la bugetul de asigurari sociale, cum vom creste numarul de salariati cu cel putin 40% si asta numai pentru a metine prezentul deficit, care este foarte îngijorator?
Si ar mai fi foarte multe întrebari!", explica dr. ec. Alexandru Tamba.