Executiv al PSD reunit la Mamaia ca regionalizarea se va face prin proiect de lege, fara a se mai astepta revizuirea Constitutiei. Premierul a spus ca proiectul cel mai important din aceasta toamna este declansarea descentralizarii. Acest lucru se poate face prin modificarea legii 315/1998 privind regiunile de dezvoltare. Liderii social-democrati au discutat vineri despre varianta impartirii tarii in 10 regi-uni, Sibiul si Brasovul urmand sa fie regiuni se-parate. Social-democratii s-au reunit la Mamaia pentru a dezbate prioritatile guvernului si parlamentului pentru aceasta toamna. Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a fost prezent si el la sedinta Comitetului Executiv al PSD de la Mamaia.
Regionalizarea este un subiect intens dezbatut in mediul politic si social. Dupa ce legea referendumului – care reduce pragul electoral de la 50 la suta la 30 la suta – a fost votata in luna mai, aceasta a devenit constitutionala, dar nu va putea fi aplicata decat de anul viitor. Asa au decis judecatorii Curtii Constitutionale. Sesizarea de neconstitutionalitate depusa de opozitie impotriva modificarii legii referendumului a fost respinsa pe 26 iunie. Neputand fi modificata Constitutia anul acesta, nu se putea face nici regionalizarea, asa ca PSD s-a gandit la varianta anuntata vineri la Mamaia.
Lucian Bode spune ca PDL se va opune cu toata forta
Referitor la recenta propunere a premierului ca regionalizarea sa se faca mai repede prin modificarea legii 315/1998, Lucian Bode, deputat PDL de Salaj, spune ca „aceasta decizie este in concordanta cu inconsecventa de care a dat dovada USL pana acum in actul de guvernare”. „Au pus caruta inaintea boilor. USL discuta de capitale de regiuni in loc sa se preocupe de vointa cetateanului. Aceasta este forma de respect pe care USL o are fata de articolul 2 din Constitutie, care spune ca vointa poporului se exercita prin referendum”, spune Bode. „Ce se va intampla daca refe-rendumul pentru Constitutie va cadea? Asta nu se intreaba USL”, mai spune Bode. Intrebat daca PDL are vreo solutie, ca partid de opozitie, la intentiile USL de a face regionalizarea fara consultarea cetatenilor, Bode precizeaeza ca opozitia are constituita o echipa care se numeste „Coalitie pentru constitutia cetateanului”. In parteneriat cu ONG -uri si Institutul pentru Politici Publice au demarat o campanie de informare a cetatenilor cu privire la ceea ce propune USL si la ceea ce propune opozitia. „Vom uza de toate parghiile pe care le are un partid parlamentar sa stopam punerea in aplicare a intentiei de regionalizare fara referendum”, explica Bode.
Seres Denes anunta ca si UDMR este total impotriva
Seres Denes, deputat UDMR de Salaj, afirma ca toate documentele europene spun ca atunci cand este vorba de o reorganizare teritoriala este obligatorie consultarea cetatenilor. „Cand s-a organizat o comuna, de exemplu Trezenea, s-a facut o consultare a cetatenilor”. „Cum s-ar putea atunci face o reorganizare administrativ-teritoriala a tarii fara un referendum?”, spune Denes. „UDMR va continua ceea ce si-a propus, intr-un timp cat de scurt, si anume strangerea de semnaturi pentru organizarea unui referendum local pe tema regionalizarii”. „Ca si partid de opozitie vom folosi toate instrumentele politice pe care le avem la dispozitie pentru ca ceea ce s-a discutat la Mamaia privind regionalizarea sa nu se faca fara un referendum”, mai spune deputatul UDMR.