Protecția muncii – instructaj pe bune sau doar pe hârtie? ITM face controale la firmele care oferă servicii SSM

itm

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj va lua la control firmele care oferă servicii externe de prevenire și protecție în domeniul SSM. Campania de verificare a modului în care serviciile externe de prevenire și protecție respectă obligațiile legale și de verificare a activităţilor pe care le desfășoară în întreprinderi vine în contextul în care numeroase întreprinderi, în special IMM-uri, apelează la servicii externe de prevenire și protecție. Pentru că e mai ieftin să apelezi la un serviciu extern decât să ai un lucrător desemnat cu aceste atribuții, căruia să-i plătești un salariu lună de lună, cererea e mare, astfel că și numărul mare prestează astfel de servicii e în creștere.

La nivel național, Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă stabileşte principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii.

Potrivit legii, angajatorii au obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În cazul în care în unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie, angajatorul apelează la servicii externe.

Serviciile externe de prevenire și protecție sunt organizate și funcționează în conformitate cu prevederile legale și cu cerințele specifice ale diferitelor sectoare și domenii de activitate.

Principalele responsabilități ale serviciilor externe de prevenire și protecție includ identificarea și evaluarea riscurilor de securitate și sănătate în muncă; elaborarea, monitorizarea şi actualizarea planului de prevenire şi protecţie; elaborarea de instrucţiuni proprii ţinând seama de particularităţile activităţilor precum şi ale locurilor de muncă; monitorizarea și supravegherea constantă a condițiilor de muncă și a sistemelor de securitate și protecție, precum și identificarea și remedierea deficiențelor acestora; colaborarea cu angajatorul, lucrătorii și medicul de medicina muncii în vederea coordonării măsurilor de prevenire şi protecţie.

„Este important ca toți angajatorii să conștientizeze faptul că, indiferent de domeniul de activitate, punerea în aplicare a prevederilor legale în domeniul SSM reprezintă o condiție pentru îmbunătățirea mediului de muncă, asigurarea unor locuri de muncă sigure și, implicit, reducerea incidenței accidentelor de muncă”, explică Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Inspectorii ITM vor verifica modul în care serviciile externe și unitățile care au apelat la aceste servicii respectă prevederile legale privind securitatea şi sănătatea în muncă. De asemenea, se urmărește conştientizarea angajatorilor cu privire la faptul că apelarea la servicii externe nu îi exonerează de responsabilitățile lor în domeniul SSM.