Postul Paștelui: semnificație și durată

almost-time-4792635_640

 

Dragi cititori, astăzi începe Postul Paștelui, supranumit și Postul Mare și cunoscut în vechime sub denumirea de Quadragesima, adică Patruzecime. Perioada de pregătire spirituală pentru Paște se va desfășura între 3 martie și 19 aprilie, culminând cu sărbătorirea Învierii Domnului pe 20 aprilie, dată comună pentru credincioșii ortodocși și catolici.

Postul Paștelui este cel mai riguros și mai lung post din cursul anului și durează 40 de zile, ajungând la apogeu în Săptămâna Patimilor. Acest parcurs spiritual comemorează cele 40 de zile și nopți de post și rugăciune ale lui Iisus Christos în pustiu, premergătoare activității Sale mesianice.

De-a lungul istoriei, postul și rugăciunea au avut un impact capital asupra vieții oamenilor. Aceste discipline spirituale nu sunt o inovație, dar au fost tratate superficial de oameni în ultimele decenii și, astfel, și-au pierdut semnificația și efectul.

Remarcabilul teolog și scriitor creștin, Alexandre Schmemann, evidenția în scrierile sale faptul că postul a fost atât de mult explicat din punct de vedere simbolic, ca obiceiuri și tradiții interesante, pline de culoare și amuzament, ca ceva care ne leagă nu atât de Dumnezeu și de o viață nouă cu El, ci de trecutul și obiceiurile înaintașilor noștri, încât devine din ce în ce mai dificil să discernem, dincolo de acest folclor religios, seriozitatea absolută a religiei.

Ce trebuie să fie postul pentru noi? Participarea personală la experiența întâlnirii cu Christos, singurul care ne poate elibera de dependențele noastre distructive. Postul, împletit cu spovedanie și împărtășanie deasă, este singurul mijloc spiritual prin care omul își poate reface adevărata natură morală. Postul trebuie să înceapă cu o căutare și să continue cu o luptă pentru câștigarea eternului din noi.

Dragilor, scopul acestui timp de pregătire spirituală nu este acela de a ne impune niște măsuri formale, ci de a ”topi” inima noastră în așa măsură încât ea să se poată deschide realităților imateriale și să obțină un dialog autentic cu Dumnezeu.

Vă invit să postim cu sens și semnificație!

1 thought on “Postul Paștelui: semnificație și durată

Comments are closed.