La cursuri se pot inscrie 168 de femei din Salaj care indeplinesc criteriile proiectului si vor fi ajutate sa isi gaseasca un loc de munca.
Pentru prima data in Romania, femeile cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani care nu au venituri si un loc de munca pot obtine gratuit calificare in meseria de baby-sitter la „Scoala Bonelor”, program cuprins in proiectul derulat prin fonduri europene „Femei pentru femei – Program national de calificare si acreditare a femeilor in ocupatia de baby-sitter”. La Scoala Bonelor se pot inscrie si 168 de salajence din toate colturile judetului, pentru ca din Regiunea Nord-Vest Salajul beneficiaza de 30 la suta din locurile destinate cursantilor, datorita solicitarilor venite din partea autoritatilor locale salajene.
Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, si Sandu Bercean, primarul comunei Mesesenii de Jos, ambii in calitate de parteneri in cadrul proiectului, au informat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca meseria de bona este una foarte cautata la noi in judet, inclusiv in centrele de plasament, in gradinite si crese, pentru ca in acest moment nu exista personal calificat. Calificarea femeilor in meseria de bona va veni si in sprijinul familiilor care sunt interesate sa angajeze o persoana pentru ingrijirea copiilor, mai ales a celor cu varsta pana la 2 ani care nu pot fi inscrisi la cresa. „Pro-iectul a demarat in urma cu doi ani, dar a fost intrerupt. Acum am primit finantare si suntem direct interesati de personal calificat in meseria de bona la centrele din Cehu Silvaniei si Simleu. Daca pana la finalizarea cursului Guvernul va debloca si posturile din asistenta sociala, o parte a absolventelor le vom putea recruta la noi, pentru ca ducem lipsa de personal. Cursurile Scolii Bonelor au la baza cea mai complexa programa de formare, cu 360 de ore de pregatire teoretica si practica. Viitoarele bone vor invata despre dezvoltarea fizica a copi-lului, disciplinarea pozitiva, gestionarea emotiilor copiilor, gestionarea situatiilor de criza, dar si despre alimentatia adecvata varstelor copilului, rolul jocului in dezvoltarea acestuia si, foarte important pentru o bona profesionista, tehnici de acordare a primului ajutor”, a precizat Violeta Milas.
Edilul din Meseseni s-a declarat nemultumit de faptul ca primarii din comunele salajene nu s-au aratat interesati de acest proiect si nu au cautat persoane care s-ar putea inscrie la curs. Singurele comune salajene partenere in proiect sunt Meseseni si Sarmasag. La Mesesenii de Jos exista deja 20 de femei care se vor inscrie la cursul de baby-sitter. „E mai comod sa nu faci nimic, decat sa faci ceva. Pacat ca unii colegi primari se trezesc cand este deja prea tarziu, dar nu putem sa facem noi totul in locul lor. Cand le-am spus de proiect m-au intrebat . Ce mai pot sa zic? Asociatia Comunelor din Romania a fost solicitata in urma cu doi ani si jumatate de Ministerul Muncii sa se alature acestui proiect. singurul judet care nu a dorit sa fie partener al proiectului este Bihorul”, a precizat Sandu Bercean.
Cine si cum poate deveni bona calificata
Salajencele care vor sa se inscrie la cursul gratuit derulat prin intermediul DGASPC Salaj trebuie sa indeplineasca cumulativ cateva conditii. Mai exact, sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani (inclusiv eleve sau studente), care nu au un loc de munca, nu realizeaza venituri dintr-o activitate economica sau sociala in baza unui contract de munca sau in mod independent. Sa fie apte din punct de vedere fi-zic si psihic pentru ingrijirea si supravegherea copiilor. Sa nu fi suferit o condamnare pentru care s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. Sa nu fie decazute din drepturile parintesti sau sa nu le fie interzise drepturile parintesti. Sa fi absolvit macar opt clase si sa obtina aviz favorabil pentru a urma cursurile de baby-sitter in urma eva- luarii psihologice. Evaluarea psihologica este gratuita si va fi efectuata prin grija DGASPC Salaj.
Acte necesare la dosar
Dosarul de inscriere trebuie sa cuprinda un formular de inscriere la curs; buletin sau carte de identitate – original si copie; certificat de casatorie, dupa caz – original si copie. La aceste acte se adauga unul din documentele: copie dupa ta-lonul de pensie; adeverinta de somer sau carnet de evidenta a somerului; adeverinta de la primarie pentru persoanele care beneficiaza de venitul minim garantat; adeverinta de la administratia financiara ca nu realizeaza venituri; adeverinta de elev sau student. Mai este necesara o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie cu precizarea „clinic sanatos; nu se afla in evidenta cu boli psihice sau boli infecto-contagioase in evolutie”, precum si avizul psihologic. Candidatele care au primit aviz favorabil in urma evaluarii psihologice vor fi contactate pentru a completa dosarul cu documente solicitate in unitatile in care se va efectua practica (cazier judiciar, analize medicale etc).
Unde se fac inscrierile
Femeile interesate de acest curs se pot inscrie in perioada 18-31 martie la Zalau (sediul DGASPC Salaj – strada Unirii, nr. 20, persoane de contact Elena Cristescu, Alexandru Basa, telefon 0260/615017); la Sarmasag – Primaria Sarmasag, strada Teilor nr. 34 (persoana de contact Ancuta Berches, Csilla Kinga Botti, telefon 0260/655500); Simleu Silvaniei – Centrul Social Multifunctional, strada Nicolae Balcescu nr. 19 (persoana de contact Stefan Pop, telefon 0746/108296); Cehu Silvaniei – Centru Social Multifunctional, strada Gheorghe Pop de Basesti, nr.4 (persoana de contact Ana Petrut, telefon 0741/593078); precum si la Mesesenii de Jos, la sediul Primariei, strada principala nr.41 (persoana de contact Lorena Filip, telefon 0744/263519, 0260/663365). Cursurile vor demara la mijlocul lunii aprilie, iar cursantele vor fi impartite in grupe de 28 de persoane. La finalul cursului, partenerii din proiect vor colabora cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj pentru a fi creata o baza de date a bonelor calificate, astfel incat acestea sa fie usor de contactat de cei interesati – gradinite, crese, protectia copilului sau chiar si familii. Totodata, se urmareste infiintarea unei asociatii a bonelor la nivel national, care sa reprezinte interesele acestora. Cursurile de bona sunt acre-ditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, iar diplomele sunt recunoscute in toate tarile Uniunii Europene.