Potrivit unui proiect de lege aflat la Senat, contractele si facturile pentru servicii si utilitati vor fi intocmite si emise doar in moneda nationala.
Aceasta masura urmareste consolidarea leului ca unica moneda de plata pe teritoriul tarii noastre.
Potrivit senatorilor, cu toate ca moneda nationala a Romaniei este leul, prin contracte pre-formulate, facturi si alte operatiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform careia platile in lei sunt consolidate in euro, la un curs care depaseste, de regula, cursul oficial de schimb valutar afisat de BNR.
"Practic, euro este transformat, contrar Constitutiei, Statului BNR si Regulamentului valutar, in moneda de facto a Romaniei, cu consecinta pierderii in proportii insemnate a increderii in moneda nationala si a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumparare. In plus, consecinta acestei cutume este transferul integral, de la vanzator sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar si pierderii treptate a puterii de cumparare a leului. In ultimii 10 ani, conform pozitiei oficiale exprimate de BNR, puterea de cumparare a leului a scazut cu 50%, fara ca veniturile medii ale populatiei sa creasca in acelasi ritm", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei.
Senatorii mai arata faptul ca aceasta consolidare a facturilor in euro asigura fumizorii contra riscului devalorizarii leului fata de euro pe seama consumatorilor, ale caror venituri au ramas constante sau aucrescut nesemnificativ.
Potrivit proiectului de lege, contractele incheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilitati pot fi exprimate numai in lei, daca atat emitentii, cat si destinatarii sunt rezidenti in Romania.
Astfel, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cuenergie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, iluminatul public,alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul, televiziunea prin cablu sau digitala si orice altele asemenea, sunt considerate utilitati .
Se va aplica exprimarea in lei oricaror alte plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, inclusiv din imprumuturi, credite, leasing, asigurari, service, transporturi de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesajerie sau posta, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.
De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul BNR din data platii efective. In contractele care se deruleaza pe perioade mai mari de 5 ani sau pe perioade nedeterminate, riscul anormal se suporta de ambele parti.
Potrivit proiectului legislativ: "Se considera ca este anormal riscul contractual care rezulta din depasirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei nationale (leul) fata de moneda straina de referinta din data incheierii sau a perfectarii raportului juridic, precum si depasirea cu mai mult de 50% a ratei anuale a inflatiei, corespunzatoare datei incheierii sau perfectarii raportului juridic".
Proiect legislativ. Platile se vor face doar in lei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...