Impactul foametei s-a redus in ultimii 20 de ani, de la 8,3%, la sub 5% din populatia tarii, dar ar mai fi nevoie de inca trei decenii pentru eradicarea fenomenului in Romania, daca se mentine viteza actuala de reducere a foametei, potrivit unei analize realizata de organizatia neguvernamentala INACO – Initiativa pentru Competitivitate si postata de presedintele acesteia, salajeanca Andreea Paul pe contul ei de Facebook.
"Cu o suprafata agricola de 13 milioane de hectare ale Romaniei, suntem in primul grup de 17 natiuni cu rate reduse ale foametei (<5%), dintr-un total de 117 tari analizate in raportul "Global Hunger Index", publicat de Concern Worldwide si Welthungerhilfe, care nu ia in calcul cele mai dezvoltate state ale lumii.
In ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus in Romania de la 8,3%, la sub 5% din populatia tarii. Asadar, am facut pasi importanti, dar lenti si continuam sa fim la distanta semnificativa de atingerea obiectivului de dezvoltare durabila Foamete – "Zero" al Agendei 2030", releva INACO.
Potrivit sursei citate, foametea continua sa fie o realitate, in formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficiente calorice, pentru aproape 5% din populatia Romaniei, care duce la riscuri majore de imbolnaviri, dezvoltari deficitare fizice si cognitive, chiar moarte, mai ales la copiii sub 5 ani.
Conform Raportului Mondial asupra Dezvoltarii Umane pentru anul 2019, Romania s-a clasat pe locul 52 in lume din 189 de tari analizate, avand un indice egal cu cel al unor tari cu potential mult mai modest agricol decat noi. Foametea este un fenomen extrem de alarmant in tari precum Republica Central Africana, alarmant in Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia, unul serios in India, Pakistan si jumatate din continentul african, dar absent ca fenomen economico-social in Canada, SUA, Australia si cea mai mare parte a Uniunii Europene (exceptie fac Romania, Bulgaria, Slovacia sau Croatia).
Populatia Romaniei afectata de foame, in proportie de 5 la suta
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...