O serie de indemnizatii pentru dascali sunt propuse de parlamentari printr-un document care a ajuns la Senat, dupa ce a trecut tacit de deputati: sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei care ies la pensie cu macar trei decenii de invatamant.
Prin Propunerea legislativa adoptata tacit, zilele trecute, de Camera Deputatilor, parlamentarii vor sa le ofere dascalilor, in primul rand, o suma de bani anual, de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, pentru ca acestia sa-si cumpere materiale necesare procesului educativ. Mai exact, doua salarii minime brute.
Ca sa incurajeze titularizarea in mediul rural, acestia propun o indemnizatie de instalare de trei salarii minime brute celor care raman pe post cel putin cinci ani scolari, bani pe care i-ar primi la un an de la ocuparea postului prin concurs.
Banii ar trebui insa dati inapoi daca dascalul se muta cu munca la oras, daca demisioneaza sau daca intra in concediu fara plata.
Apoi, parlamentarii propun acces la asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice (nu se detaliaza care anume) si vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase si masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale.
Astfel, un ultim beneficiu propus prin acest proiect este oferirea unei indemnizatii speciale, la pensionarea pentru limita de varsta, in valoare de cel putin sase salarii medii brute. Numai dascalii care au cel putin 30 de ani in invatamant vor putea beneficia de acesti bani insa.