Consilierii judeţeni au aprobat ieri modificarea devizelor generale pentru proiectele de reabilitare a drumurilor judeţene in cadrul programului guvernamental care prevede reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale in perioada 2011-2015. Proiectele de hotărare iniţiale prevedeau doar cheltuielile pe care firma contractantă le are de făcut cu reabilitarea drumului şi nu includeau şi cheltuielile pe care aceasta le va avea cu dobanzile, in urma contractării imprumuturilor bancare pentru executarea lucrărilor. Firmele care vor obţine contracte in cadrul programului vor finanţa lucrările cu bani imprumutaţi, iar statul le va returna banii incepand abia din 2013, perioadă in care imprumuturile vor acumula dobanzi. Drept urmare, a fost nevoie de modificarea devizelor prin creşterea sumelor alocate de guvern cu 35 la sută. Omisiunea celor care au gandit proiectul ar fi lăsat programul de reabilitare a drumurilor fără contractanţi. Cine ar fi fost dispus să investească sume imprumutate pe care să le cheltuie apoi pe lucrări şi timp de doi ani să plătească dobanzi, care i-ar fi cauzat practic pierderi importante, estimate conform modificării devizelor la 35 la sută din valoarea lucrării. „După intalnirea care am avut-o la Bucureşti s-a constat că in proiecte nu au fost cuprinse devizele referitoare la dobanzi. Guvernul va demara proiectul de asfaltare a 10.000 de kilometri de drumuri, iar firmele care vor caştiga licitaţiile vor putea contracta imprumuturi bancare cu garanţie de la stat. In devizul general nu au fost incluse şi dobanzile. Am modificat devizele generale cu 35 la sută”, a spus Mircea Ghiurco, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj.
Modificările vor avea loc prin completarea articolului unu din proiectele de hotărare privind aprobarea devizelor generale şi a indicatorilor tehnico-economici pentru drumurile judeţene: DJ 109 P Halmăşd-Cosniciu de Sus şi Cosniciu de Jos-IP, DJ 108 F Şimleu-Moiad, DJ 108 A Agriji-Romanaşi, DJ 110 E Nuşfalău-Crasna, Creaca-Romanaşi şi Nuşfalău-Sig, care vor fi reabilitate prin programul 10 000 de kilometri de drumuri judeţene, dar şi pentru alte trei drumuri judeţene care solicită fiinanţare de la bugetul statului: DJ 110 Nuşfalău-Plopiş, Plopiş-Făget, DJ 191 C Nuşfalău-Crasna Zalău Creaca şi DJ 191 D Nuşfalău-Valcău-Sig.
Programul reabilitării drumurilor judeţene a fost conceput greşit
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...