Guvernul PNL are în plan înlocuirea Programului “Prima casă” (rebotezat la un moment dat “O familie, o casă” de către PSD) cu „Nouă casă”. In forma propusă, programul va fi mai puţin accesibil, pentru că avansul solicitat se majorează, dar permite acordarea unui împrumut dublu decât în prezent.
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că avansul cerut va fi de 15 la sută, în loc de 5 la sută, recunoscând că nu mulți tineri își vor permite să achite noul avans. Plafonul crește de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80 la sută din valoarea creditului. Astfel, cei interesaţi vor putea achiziţiona locuinţe mai mari decât în prezent.
Iși vor putea cumpăra locuinţe tinerii cu situaţie materială peste medie
Unul din avantajele Programului “Prima casă” era tocmai avansul mic, de 5 la sută, solicitat de bănci. Pentru un credit ipotecar obișnuit, băncile solicită avans între 15 și 25 la sută, motiv pentru care mul[i tineri s-au orientat către Prima casă. Noile modificări îi vor avantaja însă doar pe cei care au venituri mai mari și își vor putea permite noul avans. Adică cei care ar fi avut, oricum, posibilitatea de a obţine un credit ipotecar clasic, fără ca plata ratelor să fie o povară prea mare.
Altfel spus, o rată de aproximativ 3.000 sau 4.000 de lei pe lună, pentru un credit de 140.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, nu poate fi suportată de orice familie de tineri.
Pe de altă parte, programul ar putea crește artificial preţul locuinţelor.
Specialiștii din piaţa imobiliară spun că dezvoltatorii vor specula imediat această creștere a plafonului de la 70 la 140 de mii de euro și vor ridica preţurile apartamentelor peste noapte.
Consiliul Tineretului din România cere retragerea proiectului, în forma actuală
Consiliul Tineretului din România consideră că modul în care a ales Guvernul României să modifice Programul “Prima Casă” este extrem de nesatisfăcător și solicită retragerea proiectului de ordonanță de urgență “până la clarificarea scopului acestui proiect și păstrarea unor scheme de creditare avantajoase pentru tineri”.
Consiliul Tineretului din România atrage atenția că pandemia de covid-19 a afectat semnificativ tinerii, aceștia resimțind din plin restrângerea activității operatorilor economici. De altfel, nici ‘nainte de coronavirus situa[ia lor nu era foarte bun]. Potrivit datelor Eurostat, în 2019, 40,9 la sut] dintre tinerii din România cu vârsta între 18-34 de ani locuiau cu părinții, vârsta medie estimată a tinerilor care părăsesc gospodăria părintească a fost de 28,1 ani în 2019, iar vârsta medie a tinerilor de gen masculin la prima căsătorie era de 31,8 ani, în timp ce a tinerelor de sex feminin era de 28,4 ani. “Opinii avizate atrag atenția asupra posibilelor creșteri rapide de prețuri, precum și a riscului de supraîndatorare. Caracterul social al programului a fost șters, ministrul finanțelor publice Florin Cîțu declarând public că puțini tineri vor accesa acest credit. Considerăm inacceptabilă o astfel de poziționare și atragem atenția că nu este prima dată când domnul Cîțu are un derapaj la adresa tinerilor. Reiterăm, prin urmare, solicitarea către Guvernul României de a retrage acest proiect de ordonanță de urgență până la finalizarea unor dezbateri cu reprezentanții tinerilor”, afirmă Consiliul Tineretului din România, într-un comunicat de presă.
Ce ar fi daca s-ar desființa locuințele sociale, anl-urile, și tot felul de programe de care pot beneficia doar unii! Dacă n-ai economisit nici un ban până la 30 de ani, du-te și ia bani din bancă și plătești rate și la revedere!!