Protecţia Copilului Sălaj şi fundaţia HHC Romania vor demara programe pentru reducerea numărului de copii din orfelinate.
Organizaţia neguvernamentală Hope and Homes for Children (HHC) Romania, in parterneriat cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, va demara incepand cu luna viitoare un amplu program ce vizează „creşterea calităţii serviciilor oferite pentru protecţia copilului”, potrivit lui Ştefan Dărăbuş, directorul organizaţiei. HHC Romania va oferi asistenţă tehnică şi formare profesională pentru personalul de specialitate din cadrul serviciilor destinate protecţiei copilului din subordinea DGASPC Sălaj. Vor fi operate servicii prin programele de prevenire a separării copilului de familie şi de reintegrare familială, programe care implică menţinerea copiilor in cadrul famiilor naturale sau reducerea numărului de copii din sistemul instituţiilor de tip vechi. Nu in ultimul rand, se vor implementa programe de integrare socio-profesională a tinerilor care la varsta majoratului părăsesc sistemul instituţiilor de tip vechi, cunoscute şi sub denumirea de „casa copilului”.
Misiunea HHC: eradicarea instituţionalizării pană in 2020
„Vrem să prevenim separarea familiilor de copii şi venim să sprijinim reintegrarea copiilor in familii, pentru că toţii copiii au dreptul să trăiască intr-un mediu familial”, explică Ştefan Dărăbuş, unul dintre scopurile parteneriatului cu Protecţia Copilului Sălaj. Directorul HHC spune că instituţia pe care o conduce doreşte să facă „reformă in domeniul protecţiei copilului şi pană in 2020 toate instituţiile de tip vechi din ţară să fie inchise”. „Un mediu instituţional incurajează abuzuri fizice şi psihice asupra copiilor, iar in Romania mai sunt incă 256 de instituţii, cu 10.833 de copii condamnaţi la instituţionalizare”, a precizat Dărăbuş. In altă de ordine de idei, HHC Romania va realiza in acest an un audit al sistemului social pentru a vedea toate costurile Direcţiilor de Asistenţă Socială şi va oferi publicităţii care sunt diferenţele dintre judeţe in domeniul protecţiei copilului.
Casa copilului „schilodeşte” copilăria
Din ianuarie 2001, Hope and Homes for Children (speranţă şi case pentru copii) se concentrează asupra inchiderii instituţiilor de tip vechi pentru copii, deoarece acestea „schilodesc” copilăria. „In ansamblu, programele noastre urmăresc inlocuirea sistemului instituţional de protecţie a copilului, cu un sistem bazat pe conceptul familial. Credem că ataşamentul, atenţia individuală, iubirea şi stimularea sunt esenţiale pentru fiecare copil”, a declarat la Zalău directorul HHC Romania, Ştefan Dărăbuş. Prin programele implementate de către HHC nu mai puţin de 5825 de copii au fost rămas alături de familia lor prin oferirea unei game largi de sprijin. „De exemplu, pentru o familie am cumpărat o drujbă ca tatăl lor să poată munci ca zilier la pădure, iar copiii au rămas in familiile naturale”, a conchis Dărăbuş.