Peste 60 de voluntari, asistenti medicali in devenire si asistenti medicali absolventi au participat intr-un program de pregatire profesionala pe baza de voluntariat organizat de catre Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj.
rn
Serviciul de Ambulanta Salaj l-a adus la Zalau luna trecuta, cu sprijinul deputatului Liviu Balint, pe unul dintre cei mai buni formatori in domeniul medicinei de urgenta, doctorul Horatiu Mandaianu, care a tinut un curs de pregatire profesionala continua la Ambulanta Salaj – "Resuscitarea Cardio-Pulmonara si Cerebrala la Adulti", curs destinat medicilor si asistentilor medicali.
Urmeaza ca luna viitoare doctorul Mandaianu sa revina la Zalau si sa continue cursurile cu toti angajatii din Ambulanta Salaj, inclusiv cu ambulantierii.
Bazele Departamentului de Voluntariat din cadrul Serviciului de Ambulanta Salaj au fost puse de catre deputatul Liviu Balint in anul 2015, cand ocupa functia de manager la S.A.J Salaj. Departamentul de voluntariat este coordonat de asistentul medical Angela Pop, care este si cadru didactic la Scoala Postliceala Sanitara din Zalau.
rn
In acest moment sunt inscrisi in jur de 60 de voluntari, 90 la suta elevi in anul 2 si 3 la Scoala post liceala sanitara, dar sunt si absolventi cu diploma de asistent medical.
Programul de pregatire profesionala consta in trei luni de cursuri, dupa care urmeaza un examen, apoi practica direct pe ambulante, alaturi de un asistent medical, pe raza intregului judet.
Toti cei 60 de voluntari au semnat un contract de voluntariat pe o perioada de 2 ani.
Dupa finalizarea cursurilor si promovarea examenului, voluntarii vor muncii 36 de ore pe luna pe ambulanta alaturi de un asistent medical. Dupa finalizarea perioadei de practica, voluntarii vor primi un atestat in care vor fi mentionate 450 de ore de voluntariat, vor primi diplome de participare la cursuri de prim-ajutor.
Beneficiile voluntariatului sunt multiple – ajuta foarte mult la o eventuala angajare in sistemul medical si se recunoaste ca vechime in munca. Concret, toti voluntarii din 2015 – 2018 au reusit sa se angajeze ca asistenti medicali in sistemul sanitar din România si chiar in strainatate.
"In toata aceasta perioada de voluntariat de doi ani, fiecare acumuleaza foarte multa experienta medicala. Programul are un singur scop, pacientul. Noua echipa manageriala de la Serviciul de Ambulanta Salaj incearca in tot ceea ce face sa dezvolte foarte mult partea de educatie profesionala, sa dezvolte departamentul de voluntariat. Fara implicarea neconditionata a deputatului Liviu Balint nu ar fi posibil sa ajungem pana aici. La fel, si echipa manageriala se implica foarte mult", spune Angela Pop.
Coordonatorul voluntarilor, Angela Pop, ne-a spus ca lucreaza cu echipamente de ultima generatie destinate voluntarilor, cumparate pe cand manager la Ambulanta era Liviu Balint.
"Avem un manechin foarte performant, cu o valoare de peste 80.000 lei, dar si alte echipamente medicale pentru training, achizitionate in mandatul lui Liviu Balint. Echipa manageriala, Narcisa Balint-manager, Ardelean Rodica – asistent sef si doctor Cordea Ioan – director medical, este foarte implicata in a mari standardele profesionale ale angajatilor din Serviciul de Ambulanta Salaj", spune Angela Pop.