Cel mai tanar parlamentar de Salaj are 38 de ani, iar cel mai batran 59 de ani. Salajul este reprezentat in Parlamentul Romaniei de catre trei ingineri, un jurist, un avocat si un politician.

Romania are un Parlament imbatranit, in care domina inginerii si economistii, si care nu promoveaza femeile

Consecintele actualului sistem electoral sunt 117 parlamentari in plus, mai putini parlamentari noi, un Parlament mai imbatranit si scaderea evidenta a numarului de juristi, potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP). La inceputul de mandat al actualei legislaturi, IPP prezinta o imagine sintetica a componentei Parlamentului. Putin peste jumatate dintre membrii actualului Parlament sunt la primul mandat – 53 la suta, fata de 61 la suta in 2008. Media de varsta este mai scazuta la Camera Deputatilor – 48 de ani, decat la Senat – 51 ani. Cel mai tanar deputat este Elena Catalina Stefanescu, PSD – 25 de ani, si cel mai tanar senator – Cristian Daniel Florian, PDL – 36 de ani. Seniorii de varsta sunt deputatul Dinu Giurescu, PC – 86 de ani, si senatorul PC, Eugen Durbaca – 70 de ani. Cele mai comune profesii ale parlamentarilor din actualul mandat sunt, in ordine: ingineri – peste 33 la suta, economisti – 21 la suta si juristi/avocati – 19 la suta, componenta dominanta modificandu-se fata de fostul parlament in care cei mai multi erau juristi. Avem cu 117 mai multe mandate alocate in actualul mandat fata de fostul, din cauza sistemului pentru alegerea senatorilor si deputatilor. Puterea, formata din Uniunea Social Liberala si Minoritati, are aproximativ 70 la suta din mandatele castigate, iar Opozitia, alcatuita din PDL, UDMR si PP-DD, are 30 la suta mandate castigate, in urma alegerilor din 9 decembrie 2012.
Datele de mai sus arata ca rata de innoire a componentei actualului Parlament nu este atat de mare pe cat se anticipa, avand in vedere angajamentele din campania electorala trecuta, inclusiv sloganele de campanie. Partidele nu au o politica europeana de promovare a doamnelor in functii de decizie. In Parlament predomina studiile tehnice, inginerii si economistii fiind cei mai multi, o schimbare importanta fata de fostul Parlament in care cei mai multi erau juristii. In general, actualii parlamentari si-au pastrat circumscriptiile si colegiile pentru care candidau si in mandatul trecut, 18 la suta schimbandu-le pe cele din 2008. 40 la suta dintre parlamentarii migrati la sfarsitul mandatului 2008 – 2012 care au recandidat in aceste alegeri, au fost realesi.

Cel mai tanar parlamentar de Salaj este deputatul PDL Lucian Bode, de profesie inginer electro-mecanic. Este la al doilea mandat.

Cu un an mai in varsta decat Bode este deputatul PNL Mirel Talos, un politician de cariera. Talos este la al doilea mandat.

Proaspatul senator UDMR Alexandru Vegh, inginer in tehno-logia constructiilor de masini, are 48 de ani.

Ales a treia oara deputat PSD de Jibou, Iuliu Nosa va implini in acest an 57 de ani. Este de profesie inginer instalator.

Veteran atat la mandatele obtinute cat si la varsta, este deputatul UDMR Seres Denes, de 59 de ani. Este deputat din 1992.

Jurist de profesie, senatorul PSD Gheorghe Pop are 53 de ani si este la al doilea mandat, fiind ales in colegiul Zalau – Jibou.

Deputatii salajeni au primit insigne de 62 de lei
Camera Deputatilor a achi-zitionat 500 de insigne noi pentru cei 412 deputati validati in legislatura 2012-2016, pe care a platit 31.000 de lei, respectiv 62 de lei pe bucata. Potrivit Caietului de sarcini intocmit, insignele au urmatoarea descriere: sunt metalice, realizate prin stanare, compozitie: cupru 88 la suta, aliaj din staniu-aluminiu-plumb 12 la suta; grosimea in cant este de 2-2,5 milimetri; vibrofinisata si slefuita oglinda; stema, laurii si textul sunt in plan ridicat; fundal satinat cu liniatura fina orizontala; spate sablat cu efect de nisip gros si sistem de prindere „tip bijutier”.