Comisia de invatamant a Senatului si Comisia juridica au dat recent raport comun de admitere a proiectului de lege care are ca obiectiv acordarea statutului de autoritate publica profesorilor. Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie dezbatut in Senat, for legislativ decizional in acest caz, cu propunere de adoptare.
Initiat de senatorul PSD serban Nicolae, proiectul de lege este sustinut puternic de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care sustine ca in sistemul national de invatamant se constata o lipsa de protectie juridica a cadrelor didactice fata de hartuirea si agresiunile venite din partea elevilor, parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora si ca acest statut de autoritate publica va proteja profesorii.
In expunerea de motive a proiectului de lege, adoptat tacit de Camera Deputatilor, se arata ca potrivit "unui studiu efectuat anii trecuti pentru Ministerul Educatiei, peste 70.000 de profesori romani au fost, cel putin o data, jigniti, amenintati sau chiar loviti de catre elevi sau parinti. Studiul a fost facut in 1.200 de scoli, cu un numar total de 586.000 de elevi. Dintre acestia, 2.400 au recunoscut ca si-au insultat sau injurat profesorii, iar aproape 200 au marturisit, unii dintre ei cu mandrie, ca au batut, cel putin o data, un cadru didactic".
Raportul a fost adoptat cu un amendament propus de senatorul social-democrat Liviu Pop, presedintele Comisiei pentru invatamant, prin care se renunta la majorarea cu o treime, asa cum prevedea forma adoptata de Camera Deputatilor, a pedepselor prevazute de lege pentru amenintari, loviri sau alte violente cauzatoare de moarte sau omor, in cazul categoriei de personal din invatamantul preuniversitar prevazut in proiect.
In plus, la majorarea pedepsei cu o treime se renunta si in cazul savarsirii unei infractiuni impotriva unui profesor ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, dar si in situatia in care faptele comise vizeaza un membru de familie al persoanei care ocupa una din functiile mentionate in invatamantul preuniversitar.
Un alt amendament admis prevede ca "in cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, in scris, de personalul mentionat, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se bucura de prezumtie relativa de veridicitate, pana la proba contrara".
Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar, la care face referire propunerea legislativa, "este obligat sa sesizeze de indata organul de urmarire penala si sa ia masuri pentru ca urmele infractiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba sa nu dispara".