1.400 de dascăli din Sălaj sunt afectaţi de reducerea normei săptămanale de la 18 la 16 ore. Dacă legea educaţiei se aplică de azi, 155 de catedre vor rămane liberein mijlocul anului şcolar.
Intrarea in vigoare a noii Legi a Educaţiei Naţionale pune pe jar aproximativ 1.400 de cadre didactice cărora, potrivit noilor prevederi aplicabile de azi, pierd două ore pe săptămană din norma didactică. Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţămant (FSLI) au trimis ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, o cerere de lămurire cu privire la acordarea mai multor drepturi ale cadrelor didactice incepand cu data de 9 noiembrie pentru care nu există precizări in noua lege. „In lipsa unor reglementări legale, nu se vor mai acorda, după intrarea in vigoare a legii, o serie de drepturi personalului didactic, cum ar fi: decontarea navetei, indemnizaţia pentru mediul rural sau localităţi izolate, sporul de predare simultană, reducerea normei didactice de predare cu două ore săptămanal, pentru personalul didactic cu gradul I şi vechime de peste 25 de ani ş.a.m.d.” se arată in cererea transmisă de FSLI. „Noi aşteptăm un proiect de hotărare prin care să se proroge pană in toamnă prevederile respective, astfel incat cadrele didactice să ştie la ce să se aştepte”, a explicat Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor Libere din Invăţămant Sălaj. Săptămana viitoare, reprezentanţii FSLI vor avea o şedinţă la care il invită şi pe ministrul Daniel Funeriu pentru a lămuri aceste aspecte.
Ore neacoperite sau profesori care lucrează gratuit
Potrivit noilor prevederi, norma pentru cadrele didactice cu gradul I şi peste 25 de ani vechime se reduce de la 18 la 16 ore pe săptămană. Viorel Lungu, inspector resurse umane in cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, ne-a declarat că aproximativ 1.400 de cadre didactice titulare sunt in această situaţie. Dacă legea s-ar aplica de azi, 155 de catedre ar trebui vacantate.
„Profesorii mă sună, dar nu ştiu ce să le spun. Aşteptăm normele metodologice, insă ceea ce nu e trecut la excepţii trebuie să se aplice. In mediul rural, cadrele didactice cu peste 25 de ani vechime au in mare parte 16 ore şi abia şi-au făcut norma. Iarăşi, invăţătoarele şi educatoarele au dreptul la două ore in plus. Dar cred că noile prevederi se vor aplica la 1 septembrie. Dacă s-ar aplica de maine (azi, n.r.), profesorii ar avea tot 18 ore, insă doar 16 vor fi plătite. In acest an şcolar, celelalte prevederi răman in vigoare, inclusiv in ce priveşte distincţiile «Gheorghe Lazăr» şi cu pensionarii. De asemenea, concursul de titularizare se va organiza tot după vechea legislaţie, insă vor fi afectaţi cei aproximativ 500 de profesori suplinitori calificaţi”, a precizat Viorel Lungu.