Elevii, şcolile dar şi profesorii vor avea de suferit după aplicarea Legii educaţiei naţionale, susţin sindicaliştii.
Noua Lege a Educaţiei Naţionale va fi publicată zilele acestea in Monitorul oficial, iar parte din efectele sale se vor resimţi după aproximativ cel puţin o lună. Dacă şefii din Educaţiei o resimt ca pe o barcă de salvare pentru sistemul educaţional, sindicatele susţin că noile reglementări vor avea un efect dezastruos asupra principalilor actori din sistem: copiii şi cadrele didactice. „Promulgarea legii educaţiei este un dezastru pentru invăţămantul romanesc”, a declarat pentru Agerpres, Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”.
Şcoli evaluate după cheltuieli
El a explicat că actuala lege a Educaţiei Naţionale ignoră soarta copiilor din invăţămant, deoarece nu ţine cont că aceştia vor fi lipsiţi de actul de pregătire prin imposibilitatea de a se deplasa la o unitate de invăţămant, ca urmare a desfiinţării şcolilor prin comasare. Nistor atrage atenţia că mulţi tineri ar putea să renunţe la şcoală la varsta de 16 ani, la finalizarea ciclului gimnazial, fără nici o calificare sau atestat care să confirme studiile efectuate. Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Invăţămant (LSI), este preocupat de modul in care unităţile de invăţămant, care şi acum duc lipsă de spaţii, vor putea prelua clasele a IX-a. „Sunt convins că in acest moment nu există studii de impact la nivel local. Este posibil să se formeze acele consorţii şcolare, cu gimnaziu şi liceu, acolo unde există spaţiu”, a precizat liderul de sindicat.
Legea face să dispară posturi din sistem
In urma unor analize de impact la care lucrează sindicaliştii din invăţămant, 3.500 de dascăli vor ieşi din sistem odată cu intrarea in vigoare a noii legi a Educaţiei, potrivit lui Eusebiu Lehene. Declaraţia este susţinută prin modificările din noul act normativ prin care dascălii nu mai pot fi plătiţi cu ora, reducerea normelor didactice şi eliminarea dreptului profesorilor de a se pensiona cu trei ani mai devreme faţă de varsta standard de pensionare. Asta in condiţiile in care Guvernul nu va proroga unele articole din noua lege, mai precizează Lehene.
„O lege indreptată impotriva dascălilor”
„Legea Educaţiei in nici nu caz nu rezolvă problema educaţiei. Scopul şi momentul promulgării legii educaţiei sunt legate de alte interese decat cele ale invăţămantului. In loc să rezolve problema de la coarne, ei o iau de la coadă. Elevii noştri au un handicap in rezolvarea testelor internaţionale pentru că sunt invăţaţi cu totul altceva. O soluţie ar fi atragerea de personal capabil in sistemul de invăţămant, dar in condiţiile salariale actuale nu este posibil. Modificarea curriculei se putea face şi in actuala lege. Peste modificările la nivel curricular, se induc modificări la nivelul numărului de ore, ciclurilor de invăţămant, a unităţilor şcolare care nu au alt scop decat economii pentru a se plăti poliţele partidului politic aflat la guvernare. Este o lege impotriva profesorilor, care, pe langă elevi, sunt principalii actori din invăţămant^, a conchis liderul sindicaliştilor din invăţămantul sălăjean.
Principalele schimbări
Primii afectaţi de aplicarea noii legislaţii in invăţămant sunt dascălii, după cum ne-a declarat Eusebiu Lehene. Din toamnă se anunţă noi comasări şi desfiinţări de şcoli. Urmează schimbarea curriculei, a manualelor şcolare şi reducerea numărului de ore pe săptămană. Elevii in anul şcolar următor din clasele a VI-a şi cei din clasele a XI-a vor fi primii care vor da concursuri după noua lege. Tot treptat se va introduce clasa a IX-a la gimnaziu, iar grupa pregătitoare va face parte din invăţămantul obligatoriu.