Salariile profesorilor ar trebui sa creasca binisor în perioada imediat urmatoare, în doua transe. Din 1 decembrie, profesorii vor beneficia de un spor de 10 la suta din salariul de baza, pentru suprasolicitare neuropsihica, iar din 1 ianuarie vor avea o indemnizatie de hrana echivalenta cu doua salarii minime pe economie, care se vor împarti la 12 luni. Ceea ce inseamna ca, lunar, cadrele didactice vor primi 317 lei in plus. În ce prive?te acordarea tichetelor de vacanta, acest lucru se va realiza ca ?i pâna acum. “n Salaj, asteapta maririle salariale in jur de 3.000 de cadre didactice.
rn
Eusebiu Lehene, liderul FSLI Salaj, spune
ca asteptarile profesorilor nu sunt fara emotii
rn
“Avem aprox. 3.000 de posturi de personal didactic de predare. Lor ar trebui sa le fie aplicat sporul de 10%. E inca neclar ce se intampla cu celelalte categorii de personal didactic, cel de conducere si cel de indrumare si control, care si ei sunt profesori si au norma didactica de predare.
Legat de sumele pentru indemnizatia de hrana si vaucherele de vacanta, e prematur sa vorbesc, pana la apariia Legii Bugetului. Asta pentru ca proiectia bugetara e discutabila, pe de o parte, si, mai ales, avand in vedere ca actualul guvern nu a platit nici dupa un an de la termenul de plata sumele pe ultima transa a sentintelor judecatoresti, iar din sumele pentru plata dobanzilor, in locul celor 5% prevazuti din legea de esalonare au platit doar jumatate!
Majorarea de la 1 ianuarie, care reprezinta 25% din diferenta salariului aflat in plata si cel prevazut in 2022 si care e de cateva sute de lei, in cel mai bun caz, si ea depinde de bugetul pe anul urmator.
Problemele sunt insa mari pe legea de salarizare, o lege incoerenta si nedreapta si care va da nastere la multe discutii in continuare. Intr-o guvernare care a dat cu o mana si a luat cu doua, e de suflat si in iaurt!”, ne spune liderul sindical salajean, Eusebiu Lehene.
rn
Ce salarii le-au fost promise profesorilor
rn
Potrivit Ministerului Muncii, un profesor cu studii superioare de lungã duratã si grad didactic I, cu 20-25 de ani vechime, ar trebui sã aiba în decembrie 2018 un salariu brut de 5.049 lei. De la 1 ianuarie 2019 aceastã sumã va ajunge pânã la 5.376 de lei.
Ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dadea asigurari ca personalul din învãtãmânt va beneficia de mãriri salariale esalonate pânã în 2022.
Sindicalistii din învãtãmânt nu par sã împãrtãseascã insa entuziasmul ministrului. Simion Hãncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, subliniazã cã fatã de majoritatea tãrilor din Europa profesorii au un nivel scazut al salarizarii.