Romania se situeaza printre primele 20 de tari din lume care exporta produse agricole certificate ecologic, de la fructe de padure la nuci, de la faguri de miere la vinuri si fructe. Ca o recunoastere a faptului ca agricultura ecologica s-a dezvoltat, aici la noi, intr-un mod exploziv, Romania va fi „Tara Anului” la cel mai mare Targ de produse ecologice care se va desfasura in februarie 2013 la Nuremberg, din Germania. Si totusi produsele ecologice romanesti nu se vad pe piata autohtona decat in proportie de cel mult 10 la suta. Restul de 90 la suta merg la export. Si merg foarte, foarte bine. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustine ca acest dezechilibru se produce din cauza preturilor prea mari. Sunt oare producatorii de „marfa” ecologica prea lacomi, ori cheltuielile de productie ii determina sa tina preturile sus? Desi terenurile de la noi sunt mai putin infestate cu substante chimice rezultate din administrarea ingrasamintelor, pentru ca am fost si suntem saraci si nu ne-am permis sa ingrasam chimic solul, pentru o cultura ecologica tot ne trebuie o perioada de conversie de trei ani. In fiecare an o comisie de specialitate se pronunta daca respectiva suprafata corespunde ori nu culturii ecologice. Inspectia costa in jur de 300 de euro. In acest an cultivatorii de produse ecologice au primit subventie de 900 de lei. Deci inspectia a costat mai mult decat valoarea subventiei. Sa nu mai punem la socoteala si cheltuielile cu samanta, cu intretinerea culturilor, cu recoltatul, cu transportul si pastrarea. Daca producatorul de produse bio tine sa-si amortizeze cheltuielile si sa obtina cat de cat un profit, nu-si va expune marfa intr-un supermarket romanesc pentru ca datorita slabei puteri de cumparare a romanilor, marfa va zace mult si bine pe rafturi. Chiar ecologica fiind. Gandul producatorului se va indrepta spre export, unde cerinta de produse ecologice este mare si puterea de cumparare la fel. In schimb vom importa produse agricole pentru ca ele vor fi mai ieftine. Mai ieftine fiindca producatorii din tarile comunitare primesc subventii substantiale fata de agricultorii romani.
Produsele ecologice romanesti nu-s pentru romani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...