Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie din decembrie intr-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi verificate calitatea si compozitia produselor. Astfel producatorii isi vor putea desfasura activitatile doar daca sunt inregistrati in Registrul Industriilor Ali-mentare (RIA) si detin un certificat de inscriere. Acestia se vor inscrie in registru cu datele de identificare si de contact, activitatea economica si denumirea produselor, potrivit unui proiect de Ordonanta de Guvern.
Producatorii se tem de divulgarea retetei
Obligatia de inscriere in registru este valabila pentru toti operatorii economici de pe piata din domeniul productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine si a produselor de morarit si panificatie, al prelucrarii si conservarii legumelor si fructelor, uleiurilor si grasimilor vegetale alimentare, zaharului si produselor zaharoase, bauturilor, amidonului, glucozei si drojdiilor de panificatie, al aromelor si a sosurilor utilizate in industria alimentara, fabricarii altor produse alimentare.
Producatorii de alimente se tem ca vor fi nevoiti sa-si divulge reteta, odata ce li se cere sa mentioneze ingredientele folosite in fabricarea produsului. Au fost discutii pe marginea acestui proiect legate de reteta produsului alimentar, dar mai marii din Ministerul Agriculturii ii linisteste pe producatori precizand ca se cere doar compozitia produsului respectiv asa cum exista si pe eticheta. Asta pentru a se putea urmari daca se folosesc anumiti aditivi in compozitia unui produs alimentar, respectiv daca este conform legii. „Astfel, consumatorii au certitudinea ca vor cumpara un produs alimentar verificat si sanatos” a spus un secretar de stat din Ministerul Agriculturii. Actul normativ ar putea fi adoptat si promovat in cel mult trei saptamani. Certificatul de inscriere in Registrul Industriilor Alimentare se solicita in 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ de catre producatorii aflati in activitate si de la 30 de zile de la punerea in functiune a fiecarei unitati sau punct de lucru nou infiintat. Pentru a putea fi inscrisi in registru, producatorii vor depune la Directiile judetene pentru agricultura o cerere tip insotita de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde printre altele statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau stadardul de firma al produsului elaborat si aprobat de operatorul economic, dar si etapele fluxului tehnologic al produsului. Registrul va fi gestionat de MADR, ai caror reprezentanti din cadrul Directiilor judetene vor verifica daca datele si informatiile inscrise in cerere si in caietul de sarcini corespund prevederilor.
Au fost uitati importatorii de alimente
De rasul curcilor este faptul ca importatorii de alimente nu vor fi obligati sa se inscrie in registru pentru ca, pur si simplu, reprezentantii MADR au uitat sa-i mentioneze in proiectul de act normativ. „Am omis. Am uitat sa ne referim si la ei in proiect”, a declarat Iuliu Malos, director in cadrul Directiei Generale de Industrie Alimentara. Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import. De pilda, importurile de produse agroalimentare, bauturi si tutun s-au cifrat in primele noua luni la aproape trei miliarde de euro, in crestere cu 10 la suta fata de perioada corespunzatoare din 2011. Si atunci se pune intrebarea: Cine si ce interes a avut sa-i „uite” pe importatorii de alimente?
Operatorii economici care vor desfasura activitati de producere si comercializare a produselor alimentare fara inscrierea in Registrul Industriilor Alimentare, vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. Ma gandesc ce va face in situatia data Katy neni din Crasna, care isi trage de la gura si vine si ea in piata sa vanda un borcan de dulceata, ori de castraveti, ori un compot, pentru a-si face rost de paine. Pentru nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricatie declarat, amenda este cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei. De asemenea, vor fi aplicate sanctiuni intre 4.000 si 8.000 de lei pentru nerespectarea produsului declarat si pentru interzicerea accesului in unitate si sectia de productie a organelor de inspectie si control.