Targul „Produs de Cluj” organizat vineri, sambata si duminica pe platoul de marmura din fata Prefecturii, pe langa abundenta de produse prezentate, a infierbantat si mintile unora „obsedati” de regionalizare, creand tot felul de speculatii Unii sustineau ca oficialii salajeni organizeaza astfel de evenimente pentru a demonstra ca centrul regiunii ar putea fi la Zalau, altii ca strategia Clujului este de a dovedi, inclusiv prin acest targ, ca poate cuceri usor regiunea care se va infiinta si, astfel, orasul de la poalele Feleacului trebuie sa fie centrul regiunii. Cei mai multi opinau ca manifestarea comercialo-culturala nu-i decat o avanpremiera la sarbatoarea „Zilele Zalaului” care anul acesta va debuta pe 26 iulie. Acestia din urma se pare ca au dreptate. Si la targul „Produs de Cluj” au fost prezenti producatori care au oferit spre vanzare produse mai mult sau mai putin traditionale, si aici a rasunat muzica pana noaptea tarziu, si aici au fost kitsch-uri, si aici s-a baut bere multa, s-au ingurgitat sute de mici, iar cei de la salubrizare au recoltat cantitati duble de gunoaie. Dar asa sunt targurile si sarbatorile gloatelor.Cert este ca cei peste 80 de expozanti de produse din diferite sfere de activitate, clujeni si salajeni, au animat buricul Zalaului trei zile, tinand treaz interesul cumparatorilor de produse traditionale, dar si al celor care, din cauza preturilor afisate la produsele de calitate, se multumeau si cu E-uri.

Parada produselor traditionale
Dintre produsele traditionale din carne si preparate din carne s-au remarcat, prin respectarea originalitatii, cele expuse de Fabrica de conserve si produse din carne „Silvania” din Zalau, „Siciliana” din Simleu, „Abatorul” din Cluj. Painea de Cizer, cea din Aschileul Mic ori cea din Calatele, sub emblema traditiei, a avut trecere la vizitatori atat pentru infatisarea ei, dar mai ales pentru gustul care iti aducea aminte de cuptorul de altadata. Si daca tot suntem la capitolul panificatie, vreau a spune ca taraba cu casute din turta dulce, cu margele, cu caluti a fost luata cu asalt de copii trei zile la rand. Nici sectorul mesterilor populari n-a fost mai sarac. Ceramica, impletituri din panusi si nuiele, sculpturi si jucarii din lemn, curele si obiecte din piele, costume populare ne-au adus aminte, daca mai era cazul, ca romanul este rabdator, atat in viata, cat si in abordarea tehnicilor migaloase de a crea utilul frumos.

Cei mici, pe langa castelele din turta dulce, s-au bucurt si de un parc de distractii, dar mai ales, duminica pe vremea amiezii, s-au bucurat de… bucuria papusilor de la Teatrul Puck. Melosul nostru poplar nu putea lipsi de la un astfel de eveniment. Trei zile ne-au incantat auzul melodii populare din zona Ardealului, autentice sau cu un pronuntat iz de autentic. Dovada stau si ropotele de aplauze pe care le-au smuls indragitii interpretii de muzica populara Dinu Iancu Salajanu, Sava Negreanu Brudascu Angela Rusu.si inca multi altii. Pana la urma, daca sunt bine organizate, astfel de eveniment sunt grozave din multe puncte de vedere. Si, cel mai important, ne fac sa simtim ca avem traditie, ca avem radacini. Asteptam „Zilele Zalaului” sa vedem cum se prezinta!