Demersul sustinut de procurori si judecatori din toata tara "nu priveste modificarile ale statului magistratului, ci modificarile aduse legilor justitie, care vor afecta integritatea si siguranta cetateanului onest", spune procurorul sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa
rn
Procurorul sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa, ne-a declarat ca Adunarea Generala a tuturor parchetelor din Salaj, inclusiv procurorii DIICOT Salaj (adica 20 de procurori din cei 23 activi) a votat marti (22 mai) in unanimitate adoptarea rezolutiei pentru apararea statului de drept.
rn
Se poate spune ca toti procurorii salajeni si-au insusit rezolutia Forumului Judecatorilor si Procurorilor din Romania, facuta publica in timpul protestului de sambata din Capitala al judecatorilor si procurorilor, la Palatul de Justitie.
Al doilea punct adoptat in Adunarea Generala a procurorilor din Salaj a fost ca, in caz de nevoie, in functie de evolutia lucrurilor, procurorii vor trece la prostete, in cadrul permis de lege.
Procurorul sef, Crin Bologa, ne-a spus ca "in rezolutie se solicita sprijinul societatii civile si al cetatenilor, pentru ca acest demers nu priveste modificarile ale statului magistratului, ci modificarile aduse legilor justitie, care vor afecta integritatea si siguranta cetateanului onest".
Pana in acest moment, in numai cateva zile, au semnat rezolutia Forumului Judecatorilor si Procurorilor din Romania aproape 1.500 de judecatori si procurori din toata tara, printre care toti sefii de parchete din Salaj, ambii procurori DIICOT Salaj, dar si judecatori.
rn
Magistratii denunta demersurile de subordonare politica a justitiei
rn
Rezolutia magistratilor români pentru apararea statului de drept, adoptata sambata, denunta in principal demersurile guvernarii PSD-ALDE pentru subordonarea politica a justitiei.
rn
"Solicitam insistent factorilor politici încetarea imediata a atacurilor la adresa statului de drept si a judecatorilor si procurorilor din România. România este si trebuie sa ramâna stat membru al Uniunii Europene si al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al coruptiei si faradelegii. Jos mâinile de pe justitie!", spune textul.
Magistratii cer presedintelui României, presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor consultarea urgenta a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) asupra modificarilor Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila, precum si suspendarea imediata a dezbaterilor pâna la primirea Avizului Comisiei de la Venetia si pâna la punerea de acord a textelor de lege cu solicitarile Comisiei Europene.
"Puterea judecatoreasca trebuie sa fie independenta, ceea ce implica existenta unor anumite garantii fata de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenta si impartialitatea magistratului", subliniaza rezolutia.
Textul mai cere si "consultarea reala a societatii civile, ale carei reactii trebuie sa fie avute în vedere în cadrul dezbaterilor legislative".
"Solicitam Ministrului Justitiei sa se abtina de la actiunile care intimideaza procurorii si afecteaza statul de drept si independenta justitiei", se mai arata in rezolutia magistratilor.
rn
Instantele si parchetele din toata tara
sunt chemate sa se alature protestului
rn
"Adresam un îndemn catre toate adunarile generale ale instantelor si parchetelor sa se întruneasca imediat si sa hotarasca formele de protest pe care le considera necesare.
Invitam pe toti cetatenii României sa se alature acestei Rezolutii, în calitatea lor de purtatori ai unor sperante si aspiratii de însanatosire morala a tarii si de mentinere a ei pe coordonatele Europei civilizate", se spune in incheierea rezolutiei magistratilor pentru apararea statului de drept.
rn
Parcursul Romaniei in cadrul UE este "în grav pericol" din cauza "experimentului judiciar" nesocotit
rn
Judecatori si procurori, magistrati asistenti si auditori de justitie semnatari ai rezolutiei pentru apararea statului de drept spun ca evolutiile publice recente cu privire la modificarea "legilor justitiei" pun în grav pericol independenta justitiei si parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene si al Consiliului Europei, asa cum a constatat si Comisia Europeana. Magistratii semnatari ai manifestului de protest atrag atentia ca majoritatea covârsitoare a judecatorilor si a procurorilor români nu a acceptat proiectele de lege vizând activitatea sistemului judiciar, vointa magistratilor nefiind luata în considerare, evitându-se orice dialog cu acestia în cadrul unui veritabil "experiment judiciar", în lipsa oricaror studii de impact si prognoze.
rn
Inculpatul este pus într-o pozitie privilegiata
rn
"Propunerile legislative aflate în dezbatere publica reprezinta o involutie în crearea unui sistem de justitie penala modern si adaptat noilor realitati sociale, precum si o denaturare a scopului procesului penal si a politicii penale a statului, fiind evidenta schimbarea de paradigma de la o justitie penala care protejeaza victimele infractiunii la un nou concept care plaseaza inculpatul într-o pozitie privilegiata", arata manifestul.
rn
Magistratii sunt tratati ca proxenetii si traficantii
de carne vie, camatarii si contrabandistii
rn
Este denuntata totodata "încercarea de a intimida judecatorii si procurorii din România, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus în infractiuni cu pedepse având limite apropiate de cele prevazute pentru infractiunea de omor".
Documentul constata "ura viscerala împotriva autoritatii judecatoresti prin plasarea judecatorilor si a procurorilor români în compania clanurilor infractionale, pe acelasi nivel cu proxenetii si traficantii de carne vie, cu camatarii si contrabandistii".
rn
Este impiedicata lupta impotriva coruptiei
si se incearca manipularea opiniei publice
rn
Semnatarii rezolutiei consttata "escaladarea fenomenului coruptiei, care reprezinta o amenintare serioasa pentru dezvoltare si stabilitate, cu consecinte negative la toate nivelurile de guvernare, si încercarile repetate, pe multiple planuri, de anulare a eforturilor magistratilor români de combatere a infractiunilor de coruptie".
Sunt subliniate si "actiunile de manipulare a opiniei publice si atacurile fara precedent la adresa a numerosi judecatori si procurori care instrumenteaza inclusiv cauze de mare coruptie, dar si a celor mai importante institutii ale statului, cu rol de aparare si siguranta publica, inclusiv Directia Nationala Anticoruptie (…)".
rn
Magistratii salajeni au protestat si anul trecut
impotriva modificarilor aduse la legile justitiei
Peste 40 de judecatori si procuori salajeni, in frunte cu toti sefii de Parchete, inclusiv DIICOT, au protestat in decembrie in fata Tribunalului Salaj impotriva modificarilor aduse legilor justitiei de majoritatea parlamentara PSD – ALDE.
Magistratii au atras atentia ca modificarile la legile Justitiei ne vor face viata un cosmar, cu infractori in libertate si cu magistrati legati la maini, iar noua legislatie "cu dedicatie" pentru persoane politice cu greutate care au probleme penale va face pagube colaterale incomensurabile in societate.
Procurorii au dat zeci de exemple de infractiuni care pot scapa nedovedite si nepedepsite daca amendamentele propuse vor ajunge sa se aplice.
Un memoriul al magistratilor români pentru retragerea proiectului de modificare a "legilor justitiei" a fost semnat anul trecut de mii de procurori si judecatori din toata tara, printre primii semnatari fiind 40 de magistrati salajeni.
rn
rn
rn
rn
rn