Potrivit unui studiu realizat la nivel international si publicat recent de AGER (Amway Global Enterpreneurship Report), circa 39% din tinerii români aflati sub 35 de ani vor sa-si deschida propriul business chiar în tara lor. 

rn

Aceasta apropiere fata de lumea antreprenoriatului ar putea fi o gluma buna daca ne gândim la faptul ca la ora actuala nivelul educatiei financiare este atât de precar. si totusi, în ciuda presiunii sociale precum si a instabilitatii economico-financiare dorinta de a fi independent si de a nu avea sefi îi împinge astazi pe tot mai multi tineri pe o panta a riscului. La polul opus, doar 12% din cei aflati peste 50 de ani doresc sa devina antreprenori. Sa fie acestia din urma mai putin optimisti sau mai realisti?
Analistii economici spun ca foarte multi antreprenori ajung rapid în faliment pentru ca pleaca la drum cu lectiile nefacute. Altii esueaza pe parcurs pentru ca îsi pierd rabdarea de a se ridica dupa ce înregistreaza un esec repetat si vad ca nu ajung sa obtina o siguranta financiara confortabila.
Chiar si asa studiul AGER, ajuns la cea de-a opta editie în acest an, demonstreaza ca românii au încredere în propriile forte, au energia necesara pornirii unor proiecte antreprenoriale interesante dar se tem de instabilitatea factorului politic si legislativ dar si de instabilitatea preturilor.
Poate ca în viitorul apropiat Guvernul ar trebui sa fie mai atent la aceasta doza unica de oxigen proaspat antreprenorial, nu de alta dar este nevoie din plin de câti mai multi banuti la bugetul de stat. În plus, concurenta este oricând deschisa ca sa ne importe forta de munca pregatita pe banii tarii, acei tineri care vor sa creeze valoare sustenabila si locuri de munca.