Un procuror din Salaj a facut parte din grupul de 30 de magistrati din toata tara care au protestat pe treptele Palatului de Justitie din Bruxelles, impotriva modificarii legilor justitiei de catre coalitia PSD – ALDE, purtand banderole albe si afisand pancarte cu mesaje in engleza si franceza.
rn
Magistratii s-au intâlnit joi, 4 aprilie, la Bruxelles cu inalti oficiali ai Comisiei Europene (executivul Uniunii Europene), pentru a discuta despre modificarile facute de PSD in Justitie, si ulterior au protestat fata de ofensiva coalitiei PSD – ALDE impotriva independentei justitiei si fata de piedicile puse luptei anticoruptie de actuala guvernare.
Din discutiile magistratilor români cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bruxelles, a reiesit ca daca guvernul Dancila va da o nou ordonanta de urgenta pe justitie, nu va mai exista un avertisment si Comisia Europeana va actiona imediat.
"Daca nu vor respecta ceea ce s-a convenit, in sensul neemiterii ordonantelor de urgenta, nu va mai exista un nou avertisment si Comisia va actiona imediat in consecinta, folosind toate instrumentele pe care le are la dispozitie", le-a spus prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, magistratilor români prezenti la Bruxelles, potrivit procurorului Bogdan Pirlog, co-presedinte al Asociatiei Initiativa pentru Justitie.
Pirlog a explicat pentru G4Media.ro ca Timmermans s-a referit la ordonantele pe codurile penale, amnistie – gratiere si completurile de 5 judecatori.
"Comisia Europeana si Parlamentul European nu mai accepta nicio legiferare impotriva justitiei si anticoruptiei. Daca acest lucru se va face prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, se va declansa procedura de infrigement", a declarat si judecatorul Cristi Danilet, militant foarte activ pentru independenta sistemului judiciar fata de politic.
rn
Procurorii salajeni se opun categoric
ordonantelor de urgenta pe justitie
rn
"Apreciez faptul ca magistratii romani au plecat la Bruxelles pentru a expune punctul de vedere a marii majoritati din sistemul judiciar si ma bucur ca au fost primiti de autoritatile europene de la cel maii inalt nivel. Noi continuam protestul impotriva legiferarii prin ordonante de urgenta, fara studiu de impact si fara o consultare reala a sistemului judiciar cu privire la modificarile legislative.
Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj va continua sa protesteze, inclusiv prin exprimarea de puncte de vedere atunci cand ne sunt solicitate interinstitutional.
Recent, Ministerul Justitiei, prin CSM, ne-a cerut un punct de vedere cu privire la modificarea mai multor texte de lege din Codul penal si Codul de procedura penala, iar Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj si unitatile subordonate au formulat puncte de vedere prin care ne exprimam dezacordul pentru marea majoritatea acestor modificari", ne-a declarat seful procurorilor din Salaj, Bogdan Chis, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.
rn
Guvernul pregateste o ordonanta,
dar nu se stie cum va arata
rn
Seful Senatului si lider al coalitiei de guvernare, Cain Popescu Tariceanu. Confirma ca guvernul Dancila pregateste, prin ministrul Justitiei, Tudorel Toader, o ordonanta de urgenta pe justitie.
"Ce stiu eu de la doamna premier si de la ministrul Justitiei este ca pregatesc intr-adevar o ordonanta care sa includa toate acele prevederi care au fost declarate neconstitutionale de CCR, trebuie reformulate conform deciziilor, e si un termen, e depasit. Astea sunt lucrurile pe care stiu ca le pregateste, sunt legate si de directive europene, stiu ca e vorba de recursul compensatoriu, prezumtia de nevinovatie, astea sunt din câte stiu, daca sunt si altele nu stiu, nu ca nu vreau, pentru ca nu le cunosc", a declarat Calin Popescu Tariceanu la Antena 3.