Pentru vocea ei, Oana Lianu a fost deseori numită „privighetoare”, iar pentru talentul de instrumentist a primit supranumele de „prinţesa naiului”. În anul 2014, a fost declarată ambasador cultural al României.

Artista consacrată a anunțat că vine la Zalău, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde va susține un recital joia viitoare, alături de Petrică Popa. Motivul prezenței Oanei Lianu pe scenă la spectacolul extraordinar organizat de Centrul de Cultură și Artă Sălaj la aniversarea împlinirii a 50 de ani de la înființarea Școlii Populare de Arte și Meserii este lesne de înțeles: este absolventa școlii, în anul 1993. Practic, cariera ei artistică are rădăcinile în Cultura sălăjeană. Artista a publicat și o fotografie de la absolvirea Școlii Populare de Arte.

”Zalău, Iunie, 1993!.. Proaspăt absolventa Școlii Populare de Artă, secția Muzică – Interpretare instrumentală – Nai clasic și popular, clasa d-lui profesor – clarinetist și dirijor – Grigore Grigoruț! Dragii mei, cu inima încărcată de o profundă emoție – așa cum numai nostalgia timpurilor de neprețuit o poate oferi – vă invit la Spectacolul extraordinar de folclor prilejuit de jumătate de secol de existență a Școlii Populare de Arte din Zalău! Am răspuns cu mare bucurie invitației organizatorilor – Centrul de Cultură și Artă Sălaj – pentru care mulțumesc, iar pe voi dragi prieteni, vă aștept cu tot dragul să-mi fiți alături la recitalul pe care-l voi susține împreună cu taragotistul meu drag, Petrică Popa, în a treia zi de sărbătoare, Joi, 24 Octombrie, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor! La mulți ani Școlii Populare de Artă Zalău – 50!”, este mesajul publicat de Oana Lianu.

Oana Lianu s-a născut în martie 1976, la Cluj-Napoca, într-o familie de mari și devotați iubitori de folclor. La vârsta de 6 ani, a început studiul pianului, iar 8 ani mai târziu a absolvit Școala de Muzică din Zalău, obținând în fiecare an doar locul întâi la pian. La 13 ani, Dumnezeu  a intervenit decisiv în destinul muzical al micuței artiste, Oana fiind operată la degetul arătător al mâinii drepte, din cauza unui panaritiu. Sfârșitul atât de rapid al unei cariere pianistice s-a dovedit a fi de fapt începutul alteia, naistice, de cel mai mare succes.

De la 15 ani, Oana Lianu face parte din orchestra școală Folclorică, grup instrumental condus de tatăl său, alături de care începe să se bucure de succes în țară și în străinătate, unde este numită copil minune al naiului (Franța, 1991) și un an mai târziu, Prințesa naiului (Franța). În anul 1996, a apărut primul CD personal al naistei, intitulat Melodii din Transilvania.

Oana Lianu are și o carieră academică impresionantă. Este Doctor în muzică al Academiei de Muzică George Dima din Cluj-Napoca la 29 de ani, academie pe care a și absolvit-o, de altfel. Teza sa de doctorat, cu titlul Naiul între tradiție și modernitate, a primit distinctia Summa Cum Laude. În 2007 a preluat Ansamblul folcloric al Facultății de Muzică din Oradea, devenind prima femeie dirijor al unei orchestre populare studențești.

Oana Lianu face parte din categoria restrânsă a artiștilor care îmbină cariera universitară cu cea artistică. Prin prisma experienței cumulate ca artist și academician, Oana Lianu predă Folclor muzical, Ansamblu folcloric, Jazz-Muzică ușoară, Teoria instrumentelor, Organologie, Sisteme de educație muzicală, Noțiuni de cercetare și tehnoredactare științifică. În plus, pregătește studenți în cadrul Modulului de Folclor al Facultății de Arte din Oradea. Deține titulatura de Conferențiar Universitar Doctor în Muzică la Universitatea din Oradea și are publicate cărți, publicații, articole care reprezintă printre cele mai valoroase materiale din literatura muzicală de specialitate la nivel mondial.