Fermierii salajeni se vor alege cu un pret mai bun pentru productia de grau. Ei nu vor mai fi nevoiti sa vanda graul imediat dupa recoltare, la un pret mic, ci il vor putea depozita in silozuri cu licenta, pana cand pretul devine convenabil
Trei societati din judet au depus la Ministerul Agriculturii documentatia necesara pentru a intra in Programul “Primul siloz”, ne-a declarat Gabriel Rosan, directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj. Este vorba despre Unisem Zalau, Abo Mill Zalau si Europan Sarmasag. “Firmele in cauza solicita licente pentru patru depozite (procesatorul din Sarmasag vrea sa-si licentieze doua silozuri – n.red.), dosarele lor fiind in curs de solutionare”, afirma Rosan, cu preci-zarea ca exista posibilitatea ca Unisem sa se renunte, pentru a se axa pe certificarea semintelor.
Abo Mill are o capacitate de depozitare 1.800 de tone, in timp ce Europan Sarmasag cere licenta pentru stocarea 3.600 de tone de grau panificabil.
In opinia oficialului DADR Salaj, programul vine in sprijinul fermierilor, care vor obtine un pret corect pentru productia de grau: “Pana acum, agricultorii care nu dispuneau de spatii de depozitare suficient de mari pentru a stoca intreaga productie erau nevoiti sa vanda graul imediat dupa recolta. Atunci interveneau intermediarii, care cumparau marfa la preturi mici si o vindeau dupa cateva luni, mult mai scump. Acum, ca oamenii au solutii de depozitare, vor putea sa vanda graul cu ceva mai multi bani decat pana acum”. Asta nu inseamna, neaparat, ca si painea se va scumpi, tine sa precizeze Rosan.
Acces facilitat la credite
Pe langa un pret mai bun pentru recolta, fermierii vor putea obtine si credite de la banci. Potrivit lui Rosan, producatorii agricoli vor putea accesa credite, garantate de stat, de pana la 70 la suta din valoarea certificatului de depozit.
“Daca pana acum bancile erau reticente in a da imprumuturi producatorilor agricoli, pentru ca acestia nu prezentau garantii, situatia se va schimba, gratie certificatului de depozit. Iar banii ii vor putea folosi pentru infiintarea culturilor de toamna ori pentru achitarea datoriilor restante”, explica Gabriel Rosan.
Si, mai mult, spune directorul DADR Salaj, dupa ce rambur-seaza creditul, se pot alege cu bani frumosi de la Ministerul Agriculturii: 30 la suta din valoarea imprumutului.
Licente pentru opt din 270
Primele opt depozite din tara, din cele 270 pentru care au fost depuse solicitari pana la data limita de 5 august, au fost deja licentiate de catre Ministerul Agriculturii. Capaci-tatea totala a unitatilor de stocare pentru care s-au depus aceste cereri este de 5,35 milioane de tone. Procesul de licentiere va continua in fiecare miercuri, rapoartele de audit din teritoriu fiind analizate la comisia constituita in cadrul ministerului.