Primul contract de parteneriat pentru învățământ dual, semnat în Bihor

Primul contract de parteneriat pentru învățământ dual din România a fost semnat, zilele trecute, în județul Bihor, între Asociația Firmelor Bihorene și Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea.
Această colaborare are drept scop dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor, facilitând tranziția directă a acestora pe piața muncii după finalizarea studiilor.
In cadrul învățământului preuniversitar, învățământul dual se organizează pentru dobândirea de cunoștințe, deprinderi și competențe, preponderent pentru ocuparea unui loc de muncă după absolvirea liceului cu anumite calificări profesionale, ceea ce presupune că, în premieră, un elev intrat în învățământul liceal tehnologic în sistem dual are șansa de a-și continua pregătirea teoretică și practică și în învățământul superior în sistem dual.
Învățământul dual asigură o rută de educație și formare profesională, organizată pe bază de parteneriat și conform unor contracte individuale de pregătire practică, încheiate cu operatorii economici care își asumă ca responsabilitate principală pregătirea practică a elevilor. Operatorii economici pot asigura bursă, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice pentru învățământul liceal tehnologic, dar pot fi incluse și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor (susținere financiară a elevilor, stimulente și altor forme de sprijin pentru elevi, precum transport, masă, echipament)
Prin această inițiativă, elevii vor beneficia de pregătire practică direct în companiile partenere, fiind sprijiniți financiar pe parcursul studiilor și având garanția unui loc de muncă după absolvire.
În prezent, Asociația Firmelor Bihorene are sub contract 135 de elevi în cadrul acestui sistem educațional, contribuind astfel la dezvoltarea profesională a tinerilor și la consolidarea mediului economic local.
Modelul bihorean de învățământ dual ar putea fi implementat și în Sălaj
Campusul pentru învățământ dual inaugurat toamna trecută la Oradea devine model de dezvoltare a învățământului dual.
În luna ianuarie, o echipă din Învățământul sălăjean condusă de inspectorul școlar general Gheorghe Bancea a vizitat campusul bihorean, scopul vizitei fiind schimbul de bune practici și identificarea modalităților prin care acest model de educație duală poate fi implementat și în județul Sălaj.
”Vizita a fost organizată pentru a înțelege cum funcționează campusul de învățământ dual din Bihor, un exemplu de succes în colaborarea dintre mediul educațional și cel economic. Delegația a fost interesată să descopere soluțiile utilizate pentru a alinia învățământul profesional și tehnic la nevoile actuale ale pieței muncii. S-a discutat despre posibilitatea inițierii unui astfel de proiect și în județul Sălaj, despre problemele comune pe care le întâmpină învățământul tehnologic la nivel regional, dar au fost aduse în discuție și cele mai importante provocări pe care echipa de proiect a județului Bihor, le-a întâlnit pe tot parcursul realizării campusului. Inspectorul școlar general prof. Gheorghe Bancea a punctat faptul că implementarea unui model similar ar contribui semnificativ la creșterea calității educației profesionale din județul Sălaj”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.