Intr-o incăpere nu vor locui mai mult de trei persoane, fiecare va avea dulapul lui, iar camerele sunt dotate cu televizoare
Centrul de ingrijire pen-tru persoane varstnice din Cehu Silvaniei, care a luat locul Spitalului de Boli Cronice Cehu Silvaniei deşfiinţat la 1 aprilie, a fost acreditat. Primarul oraşului, Andrei Varga, ne-a declarat că in cămin şi-au găsit deja „o a doua casă” opt persoane varstnice şi se primesc in continuare foarte multe cereri. Pe langă lucrările de reabilitare a clădirii fostului spital, realizate anul trecut, primăria a reorganizat came-rele astfel incat fiecare să nu aibă mai mult de 2-3 paturi şi au fost mobilate cu dulapuri pentru fiecare beneficiar. De asemenea, fiecare cameră a fost dotată cu cate un televizor, ca urmare a unui sprijin obţinut de primărie prin intermediul unei fundaţii din străinătate. Căminul de bătrani are o capacitate de 60 de locuri. Beneficiarii sunt ingrijiţi momentan de 20 de persoane, dintre care 60 la sută sunt personal pentru ingrijire şi 40 la sută personal administrativ. In cazul in care se vor ocupa toate locurile, vor mai fi angajaţi incă 10 ingrijitori. „Condiţii sunt foarte bune. Doritorii sunt aşteptaţi la sediul căminului pentru depunerea dosarului. In funcţie de ancheta socială şi evaluarea dosarelor se va face internarea. Toată procedura nu durează mai mult de trei zile”, explică edilul din Cehu Silvaniei.
Cel mai mare azil de bătrani din judeţ
Primăria din Cehu Silvaniei a fost printre primele şapte din ţară, din cele 67 care au avut spitale desfiinţate, care au profitat de programul naţional al Ministerului Muncii „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele varstnice”. Guvernul asigură finanţarea locurilor pentru beneficiari pană in 2013, suma totală alocată căminului din Cehu fiind de aproape 2,8 milioane lei, din care 761 mii de lei sunt disponibili pentru acest an. Căminul din Cehu este cel mai mare din judeţ, cu o capacitate de 60 de locuri, faţă de celelalte două cămine de bătrani aflate in administrara autorităţile locale din comunele Crasna şi Boghiş, fiecare cu cate 50 de locuri.
Contribuţie modică
Beneficiarii sau familiile acestora trebuie să plătească lunar suma de aproximativ 260 de lei. In cazul in care varstnicii au propria pensie, li se retrage această sumă şi li se acordă diferenţa. Varga a menţionat că plata unei contribuţii este necesară avand in vedere că statul plăteşte 1.411 lei pe lună pentru intreţinerea unei persoane in azil, suma fiind insuficientă. In primele trei luni din proiect s-a acordat finanţare de la bugetul de stat pentru toate cele 60 de locuri, insă de la 1 iulie se vor finanţa doar locurile ocupate.