Majoritatea salariatilor s-au obisnuit sa primeasca, pe final de an, bonusuri. In acest an, in unele societati comerciale din Salaj, Mos Craciun nu pare sa tina cont de criza financiara. Fortat, poate, de prevederile contractului colectiv de munca, Mosul a gasit resursele financiare necesare pentru a-si recompensa angajatii cu prime de Craciun, constand in bonuri valorice, produse ori bani. Cele mai grase astfel de prime vor ajunge, ca anii trecuti, in buzunarele companiilor cu sindicate bine organizate.
Desi si-au trimis salariatii in somaj tehnic, Michelin si TenarisSilcotub vor acorda prime, dupa cum este stipulat in contractele colective de munca. Astfel, salariatii producatorului de tevi TenarisSilcotub vor primi un bonus de Craciun in valoare de 120 de lei, dupa ce la inceputul lunii mai a acestui an au protestat solicitand, printre altele, prime de sarbatori in valoare de 400 de lei.
Cel mai darnic angajator este Michelin. Compania va acorda angajatilor fabricilor de anvelope si cord metalic o prima de Craciun de 530 de lei, impozabili, ne-a declarat Adrian Ilies, presedintele sindicatului din Michelin Romsteel Cord.
La Cuprom Zalau, societate care a renuntat, recent, la aproape 20 dintre salariati, personalul va fi cadorisit in pragul sarbatorilor de iarna cu suma neta de 300 de lei. “Prima este fixa. 300 de lei va primi fiecare angajat, indiferent de functia pe care o detine in intreprindere”, ne-a declarat liderul sindical Ioan Blaj.
Dumitru Rus, administratorul Euro-Activ Zalau, spune ca in acest an va acorda bonusuri de sarbatori doar acelor angajati care au dovedit “seriozitate”. In aceasta situatie se regasesc 80% dintre salariati. Desi incepand din ianuarie, societatea va trimite in somaj 25 de persoane din totalul celor 40, Rus intentioneaza sa dea prime, “de cateva milioane de lei vechi”, si viitorilor someri.
Potrivit psihologilor, bonusurile acordate la final de an sunt mai deosebite, pentru ca angajatul nu este obligat sa faca nimic in schimbul primei. In mare parte, angajatii ajung sa considere prima de Craciun un merit si un drept. Acesta le ridica moralul si le ofera o oarecare siguranta in privinta cheltuielilor specifice perioadei.