Minim 60 de specialişti vor lucra in cadrul camerelor agricole din Sălaj.
Conform unui ordin al ministrului Agriculturii, primele alegeri pentru camerele agricole vor fi organizate in data de 24 iulie a.c. Vor fi 629 de camere agricole zonale, 40 de camere agricole judeţene, 7 camere regionale şi una naţională. Cheltuielile pentru infiinţarea camerelor pentru agricultură şi dezvoltare rurală se ridică la 3,2 milioane de lei. La nivelul judeţului Sălaj au fost stabilite 15 camere agricole zonale şi una judeţeană. Virgil Ţurcaş, preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă afirmă că fiecare cameră agricolă zonală va avea minim trei specialişti, iar camera agricolă judeţeană intre şapte şi nouă specialişti.
Specialiştii din agricultură la mare căutare
Făcand un calcul sumar reiese că la nivelul camerelor zonale şi cea judeţeană din Sălaj ar fi nevoie de cel puţin 60 de specialişti. Asta in contextul in care la nivel naţional camerele agricole vor avea trei mii de specialişti. Numărul de specialişti ai camerelor zonale va fi stabilit in funcţie de numărul de fermieri arondaţi, dar cum spunea Virgil Ţurcaş nu mai puţin de trei specialişti. La ora actuală la Camera Judeţeană Agricolă işi desfăşoară activitatea in jur de 20 de specialişti. Cum s-ar zice, a treia parte din necesarul de specialişti pentru camerele agricole ale Sălajului. Spun asta pentru că aparatul tehnic operaţional al camerelor agricole zonale şi judeţene va fi constituit din personalul preluat fără examen sau concurs, de la actualele camere agricole judeţene, iar nivelul salarizării va fi similar personalului contractual plătit din fonduri publice. Patrimoniul camerei agricole judeţene desfiinţate va fi preluat de camerele agricole judeţene nou infiinţate. Intrebarea se pune de unde vor proveni incă două mii de persoane (specialişti) pentru necesarul de efectiv al camerelor agricole, in cazul Sălajului incă 40 de ingineri agricoli?
Cine dă pasărea din mană pe cioara de pe gard?!
Primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene vor putea candida la alegerile pentru colegiile camerelor agricole zonale cu condiţia suspendării din funcţia pe care o deţin cu 45 de zile inainte de data alegerilor. Conform Constituţiei, oricine poate candida, cu o singură condiţie: cand işi depune candidatura trebuie să demisioneze din funcţia pe care o are, iar dacă va caştiga, trebuie să opteze in termen de 15 zile fie pentru funcţia avută inaintea suspendării, fie pentru cea care a obţinut-o. Hai să fim serioşi, care primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean dă pasărea din mană pe cioara de pe gard? Mai ales că după doi ani de funcţionare cu bani de la bugetul de stat camerele agricole se vor autofinanţa cu fonduri din cotizaţia fermierilor.
Primele alegeri pentru Camerele Agricole după mai bine de şase decenii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...